Profesorica i doktorica Karin Michels sa Sveučilišta Harvardu ustvrdila je da je ulje kokosa jedna od najgorih prehrambenih namirnica koja se može pojesti te da je čisti otrov, piše Sky News.
Michels je prethodnu tvrdnju izrekla tijekom predavanja "Ulje kokosa i druge nutricionističke greške" koje je održala na jednom prestižnom američkom sveučilištu.
Profesorica i doktorica je također rekla da ljudi ne moraju jesti tzv. superhranu jer dobivamo dostatnu količinu nutrijenata iz mrkve, trešanja i marelica. "Snabdijevamo se dobro i dostatno", rekla je Michels.
Ulje kokosa dobilo je na popularnosti posljednjih nekoliko godina jer se pobornici zdrave prehrane istaknuli kao zdraviju opciju u odnosu na druge oblike masti.
Neki ljudi su ulje kokosa počeli stavljati u kavu i shakeove, dok ga drugi koriste kao glavni izvor masti tijekom pečenja. Mnogi su ga čak počeli davati i svojim kućnim ljubimcima.
Michels nije jedina koja je kritizirala ulje kokosa. Naime, i druge institucije su upozorile da s njegovim konzumiranjem ne treba pretjerivati. Dobrotvorna udruga British Heart Foundation (BHF) kaže da zbog nedostatka kvalitetnog istraživanja nemoj moguće reći je li ulje kokosa za čovjeka bolje od drugih zasićenih masti.
BHF tvrdi da je najbolje kao mast koristiti biljno ili suncokretovo ulje.
Kokosovo ulje sadrži 86 posto zasićenih masti, trećinu više od maslaca koji ih sadrži 52 posto. Pretjerane količine zasićenih masti u prehrani povećavaju kolesterol što može dovesti do blokada arterija i bolesti srca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....