UKUSNO I ZDRAVO

Keksi od lavande

Ovaj recept posvećujem čitateljicama i čitateljima s mora, ali i svima onima kojima je lavanda „pri ruci", bilo na prozorskoj dasci, balkonu ili negdje u vrtu, a ne žele je samo osušiti i staviti u ormar među odjeću

Za one koji su bili primjerice na Hvaru ili u Provansi, miris lavande budi uspomene na prelijepe mirisne krajolike ali i puno proizvoda od ove divne biljke. U određeno doba godine grad Hvar cijeli miriši po lavandi a meni je u posebno dragom sjećanju nenadmašivo dobar med koji sam na standovima kupovala na kilograme da ga imam dovoljno do sljedećeg ljeta.

U Provansi je lavanda vizualno još prisutnija te se kao neka vrsta zaštitnog znaka regije pojavljuje na većini suvenira. Proizvoda je od lavande također mnogo, od sapuna i ulja pa do krema i – hrane. Lavanda se dodaje i voću i povrću, u kompote, šećeru ili pak pečenim krumpirima poput ružmarina. Kako na svakom putovanju obavezno isprobam što više lokalnih proizvoda, tako obično po štandovima od lokalnih žena (ili ako nema – u trgovini) nakupujem i nekoliko vrećica domaćih keksa koji se onda danima jedu putem ili kod kuće, podsjećajući nas na ugodno provedem odmor. Na otoku Korzici su to bili npr. keksi od naranče i od brašna od kestena (stabla kestena tu zovu kruhom Korzike) a u Provansi – keksi od lavande.

Ovaj recept je moja mješavina nekoliko raznih recepata do kojih sam uspjela doći.

Za četrdesetak komada keksa je potrebno:

• 4 žlice suhih cvjetova lavande (razmrviti rukom i odvojiti od stabljike)

• 200 grama maslaca

• 100 g šećera

• 250 g brašna

• 2 žlice mljevenih badema

• Kora od jedne bio naranče (ako nemate organskih naranči, uzmite koru iz vrečice)

• 2 jaja

Po želji:

• žlica škrobi

• 1 žutanjak za premaz

Priprema:

1. Pjenasto izmiješati maslac i šećer. Polako dodavati brašno, bademe, koru od naranče, lavandu i jaje te dobro izmiješati dok tijesto ne bude kompaktno.

2. Ostaviti sat vremena u hladnjaku, ugrijati za to vrijeme pećnicu na 185°C.

3. Pleh obložiti papirom za pečenje ili namastiti maslacom te posuti lagano brašnom.

4. Kekse možete napraviti na dva načina: na onaj klasični, gdje izvaljate tijesto valjkom i čašom ili metalnim formicama napravite kekse, ili rukom. Ja sam se za ovaj put odlučila za izradu rukom kako bih keksima dala malo rustikalniji izgled. Od tijesta se otkida male komade koje se među rukama oblikuje u malu pljeskavicu ili kuglicu, stavi na pleh i još jednom spljošte rukom ili vilicom. Tko ne želi raditi rukom, može upotrijebiti i žlicu.

5. Tko želi sjajnu površinu keksa, može žutanjak pomiješati sa 2 žlice vode i njime premazati kekse prije pečenja. Po želji se ovaj dio može i preskočiti ili kekse umjesto premaza jajem posuti listicima badema. Što je ukusnije? Ja se ne mogu odlučiti, oba su vrlo aromatična i posebna.

6. Kekse peći 10-15 minuta, dok ne poprime zlatno-žutu ili pak smeđu boju. Moji se keksi obično peku dulje jer ih volim tamnije i hruskavije (bez da si polomim sve zube) pa onima koji vole slabo pečene i mekše kekse, preporučam provjeru nakon desetak minuta.

7. Kad su keksi pečeni, ostaviti ih još par minuta u pećnici i tek onda izvaditi da se u potpunosti ohlade.

U slast!

Autor: Helena Kralj Kuharica za djecu

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 23:06