ZNANSTVENICI POTVRDILI

KAVA ZA DORUČAK, RIBA I CRNO VINO ZA RUČAK Mediteranska prehrana bez doručka najbolja za dijabetičare

Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX

Za pacijente s dijabetesom jedan veliki obrok dnevno bolji je od nekoliko manjih, kaže nova studija sa sveučilišta Linkoping u Švedskoj. Iznenađujući rezultati studije, objavljeni su u stručnom online časopisu PLOS ONE.

Znanstvenici su usporedili razine šećera u krvi, masnoća i različitih hormona kod pacijenata s dijabetesom tip 2 koji su jeli tri različita jelovnika - niskomasnim, onim s malo ugljikohidrata ili mediteranskim.

Sva tri načina prehrane su nasumce testirana na 21 ispitaniku. Šest puta dnevno, znanstvenici su im uzimali i kontrolirali uzorke krvi.

U prehrani s malo masnoća, 55 posto dnevnog unosa energije bilo je iz ugljikohidrata. U onoj s malo ugljihohidrata, 20 posto bilo je iz ugljikohidrata, a 50 posto iz masnoća.

Mediteranski jelovnik sastojao se od jedne šalice crne kave za doručak, te visokokalorijskog, obilatog ručka, dakle unos ugljikohidrata bio je negdje u sredini između prva dva jelovnika.

Dodatno, ispitanici su dobivali i i 2 decilitra (muškarci) i 1,5 (žene) crnog vina uz ručak. Kod mediteranskog jelovnika izvor masnoća su bile masline i masna riba.

- Utvrdili smo da kod prehrane s malo ugljikohidrata razine šećera u krvi ostaju niže, no triglicerida je bilo mnogo u usporedbi s niskomasnom prehranom - izjavio je dr. Hans Guldbrand, koji je s prof. dr. Fredrickom Nystromom vodio studiju.

- No, zanimljivo je da mediteranska prehrana, bez doručka i s velikim ručkom s vinom, nije povisila razine šećera u krvi više od niskomasne prehrane - kaže profesor Nystrom - To govori da je za dijabetičare preporučljiviji jedan veliki obrok umjesto niza manjih. K tome, iznenađujuće je kako često govorimo o koristi mediteranske prehrane, a zaboravljamo da to tradicionalno znači i izostanak doručka. Naši rezultati sugeriraju da bi trebalo razmisliti i o nutritivnom sastavu i rasporedu obroka kod dijabetičara.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:06