Trpanje hranom zbog nezadovoljenih osjećaja nije rijetka pojava. Utjehu u prejedanju, najčešće nezdravom hranom, mnogi traže zbog stresa, neuzvraćene ljubavi, neispunjenih ambicija. Kutija keksa ili pakiranje sladoleda neće učiniti sretnijima, no možemo biti sretniji ako shvatimo povezanost emocija i hrane.
Što stoji iza žudnje
Prije no što se pokušate suočiti s emocionalnom glađu i suprotstaviti joj se, potrebno je osvijestiti što stoji iza vaših žudnji. Analizom prehrambenih navika 500 ljudi koji jedu zbog emocionalnih potreba psihoanalitičari su utvrdili povezanost između hrane za kojom žude i raspoloženjem koje pokušavaju na taj način zadovoljiti. Dakle, hrana koju volite pojesti u razdobljima emocionalnih previranja otkriva vam što zapravo uzrokuje vaš problem.
• Sol - pod stresom ste
Žudnja za solju često je znak povećanog opterećenja nadbubrežne žlijezde. Zdravije rješenje je neoljušteni kikiriki, ali imajte na umu da je jako kaloričan. Ipak, sadrži mnogo vlakana i zdravih nezasićenih omega masnih kiselina.
• Čokolada - usamljeni ste
Okus čokolade stvara senzaciju sličnu onoj kad ste voljeni. Zdravije rješenje je zaslađeni shake od algi, jer aktivna tvar iz čokolade, fenilamin, prisutna je i u modrozelenim algama.
• Puding - usamljeni ste
Teška i bogata hrana dobro popunjava emocionalne rupe u životu. Zdravije rješenje je tjestenina (bez bogatih umaka). Slično utječe na emocije, ali ipak je manje kalorična.
• Grickalice - manje se ljutite
Zdravije rješenje su štapići celera ili mrkve, ali i dobar odrezak – pazite da ih dobro prožvačete.
• Ljuta hrana - dosađujete se
Ljuti začini poput curryja ili chilija stimuliraju lučenje endorfina. Umjesto ljutih začina, radije hrani dodajte malo salse ili tabasco umaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....