HRANOM PROTIV TUGE

KAKO SE SUPROTSTAVITI EMOCIONALNOJ GLADI? Prejedanje vas neće usrećiti!

 Thinkstock
Prije no što se pokušate suočiti s emocionalnom glađu i suprotstaviti joj se, potrebno je osvijestiti što stoji iza vaših žudnji

Trpanje hranom zbog nezadovoljenih osjećaja nije rijetka pojava. Utjehu u prejedanju, najčešće nezdravom hranom, mnogi traže zbog stresa, neuzvraćene ljubavi, neispunjenih ambicija. Kutija keksa ili pakiranje sladoleda neće učiniti sretnijima, no možemo biti sretniji ako shvatimo povezanost emocija i hrane.

Što stoji iza žudnje

Prije no što se pokušate suočiti s emocionalnom glađu i suprotstaviti joj se, potrebno je osvijestiti što stoji iza vaših žudnji. Analizom prehrambenih navika 500 ljudi koji jedu zbog emocionalnih potreba psihoanalitičari su utvrdili povezanost između hrane za kojom žude i raspoloženjem koje pokušavaju na taj način zadovoljiti. Dakle, hrana koju volite pojesti u razdobljima emocionalnih previranja otkriva vam što zapravo uzrokuje vaš problem.

• Sol - pod stresom ste

Žudnja za solju često je znak povećanog opterećenja nadbubrežne žlijezde. Zdravije rješenje je neoljušteni kikiriki, ali imajte na umu da je jako kaloričan. Ipak, sadrži mnogo vlakana i zdravih nezasićenih omega masnih kiselina.

• Čokolada - usamljeni ste

Okus čokolade stvara senzaciju sličnu onoj kad ste voljeni. Zdravije rješenje je zaslađeni shake od algi, jer aktivna tvar iz čokolade, fenilamin, prisutna je i u modrozelenim algama.

• Puding - usamljeni ste

Teška i bogata hrana dobro popunjava emocionalne rupe u životu. Zdravije rješenje je tjestenina (bez bogatih umaka). Slično utječe na emocije, ali ipak je manje kalorična.

• Grickalice - manje se ljutite

Zdravije rješenje su štapići celera ili mrkve, ali i dobar odrezak – pazite da ih dobro prožvačete.

• Ljuta hrana - dosađujete se

Ljuti začini poput curryja ili chilija stimuliraju lučenje endorfina. Umjesto ljutih začina, radije hrani dodajte malo salse ili tabasco umaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 18:21