SUPERIORNI PLACEBO

KAD SUPLEMENTI VITAMINA ODMAŽU TIJELU Previše vitamina E i C negativno utječe na izdržljivost

Neki vitamini i minerali mogu smanjiti prirodnu reaktivnost mišića na trening izdržljivosti, pokazali su rezultati novog istraživanja provedenog na Norwegian School of Sport Sciences.

Za potrebe tog istraživanja 54 zdrava ispitanika trebala su, po slučajnom odabiru, uzimati bilo suplemente vitamina C, vitamina E ili placebo, dok su istovremeno bili uključeni u trening koji se sastojao u tome da tri ili četiri puta tjedno trče.

Ispitanici su prošli fitness test te mišićnu biopsiju na početku i na kraju istraživanja kako bi se vidjelo u kojoj mjeri su se njihova tijela prilagodila treningu. Nakon 11 tjedana, mišići ispitanika u skupini koja je uzimala placebo proizveli su više mithondrija, koji služe kao izvor stanične energije, što je inače prirodna reakcija mišića na trening.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, suplementi vitamina E i C u druge dvije skupine ispitanika oslabjeli su tu proizvodnju mitohondrija koja nastaje kao rezultat treninga.

Unatoč tom učinku, čini se da suplementi nisu ni na koji drugi način naškodili sportskim performansama ispitanika, no voditelj istraživanja dr. Goran Paulsen kaže da ovakav rezultat ipak upućuje na to da bi visoke doze vitamina C i E, kakve su obično prisutne u suplementima, trebalo uzimati vrlo oprezno, naročito ako osoba prakticira neki oblik treninga izdržljivosti.

Zanimljivo je i da su u tom istraživanju najveća poboljšanja u trčanju uočena kod ispitanika koji su bili u skupini koja uzimala placebo, što govori u prilog tezi da bi u nekim situacijama bilo ipak bolje izbjegavati suplemente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:03