IMATE LI REDOVITE?

Istraživanje o menstruacijama donijelo šokantno otkriće koje je zabrinulo žene diljem svijeta

 Skynesher
Studija objavljena u British Medical Journalu provedena je na 80.000 žena koje su dva desetljeća bilježile detalje svojih menstruacija

Ako imate neredovite mjesečnice, imate i ozbiljan razlog za brigu.

Naime, novo znanstveno istraživanje donijelo je šokantan zaključak - žene koje imaju neredovite mjesečnice imaju znatno veću vjerojatnost da će umrijeti mlade.

Stručnjaci kažu kako njihovi nalazi pokazuju da bi žene kojima menstruacija izostaje ili imaju neredovite menstrualne cikluse o tome svakako trebale razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse, jer bi to moglo ukazivati na znatno ozbiljnije zdravstveno stanje.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard pregledali su podatke 80.000 žena u menopauzi prosječne starosti 38 godina, koje su ih izvijestile o duljini svog menstrualnog ciklusa tijekom dva desetljeća.

image
Vchal


Žene s neredovitim ciklusom imale su znatno veću vjerojatnost da imaju prekomjernu tjelesnu težinu, visoki krvni tlak, povišen kolesterol, dijabetes ili pojačanu dlakavost. Stručnjaci su zaključili da je to vjerojatno posljedica hormonalne neravnoteže, dodajući kako su menstrualni ciklusi žena dobar pokazatelj njihova cjelokupnog zdravlja.

Nakon prilagođavanja rezultata dobi, težini i načinu života, studija je pokazala da žene, koje su imale neredovite mjesečnice u dobi od 29 do 47 godina, imaju gotovo 70 posto veću vjerojatnost da će rano umrijeti.

A žene s ciklusom duljim od 40 dana također su se suočile s mnogo većim rizikom od onih s duljinom ciklusa od 26 do 31 dan. Studija objavljena u British Medical Journal kaže kako je kao glavni rizik iskočila - smrt od srčanih bolesti.

image
Vladimir Zuev/Alamy/Alamy/Profimedia


Znanstvenici kažu da je to vjerojatno zato što hormonska neravnoteža povezana s neredovitim mjesečnicama može uzrokovati i druge bolesti, uključujući rak, dijabetes i bolesti srca.

Propuštene ili neredovite mjesečnice također su često uzrokovane sindromom policističnih jajnika (PCOS) koji je povezan s abnormalnom razinom hormona, uključujući visoku razinu inzulina što povećava rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

- Naši rezultati ističu potrebu da liječnici primarne zdravstvene zaštite uključuju karakteristike menstrualnog ciklusa tijekom reproduktivnih godina kao vitalne znakove u procjeni općeg zdravstvenog stanja žena – rekao je voditelj istraživanja je Yi-Xin Wang s Harvard School of Public Health za Daily Mail.

Također je utvrđeno da je stopa smrtnosti nešto viša kod žena koje su pušile i onih koje su uzimale kontracepcijske tablete kao tinejdžerice.

image
Rattankun Thongbun


- Važna poanta koju ilustrira ovo istraživanje jest da redovitost menstruacije i reproduktivno zdravlje pružaju prozor u cjelokupno dugoročno zdravlje – rekao je profesor Adam Balen, glasnogovornik Kraljevskog učilišta opstetričara i ginekologa za reproduktivnu medicinu.

Profesor Wiebke Arlt sa Sveučilišta u Birminghamu rekao je za Daily Mail da bi žene s neredovitim mjesečnicama obavezno trebale posjetiti svog liječnika opće prakse, endokrinologa ili ginekologa 'za daljnji specijalistički savjet', dok je profesorica Rachel Tribe s King's Collegea u Londonu rekla kako se nada da će ovi nalazi 'potaknuti' istraživanje neredovitih menstrualnih ciklusa kako bi potencijalno 'poboljšali reproduktivno zdravlje i kasnije dugoročne ishode'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:30