GASTROENTEROLOGIJA

ISTINA O VELIKOJ NUŽDI Kada ju je najbolje obavljati, koliko to često treba činiti i što kava ima s tim? Evo što kaže ugledni ekspert

 iStock

Dolaskom proljeća i konačnim završetkom hladnih, zimskih mjeseci mnogi se pripremaju ne bi li u sljedećih nekoliko mjeseci doveli tijelo u željenu formu. Osim uobičajenog vježbanja popularne su i metode detoksikacije koje osim što doprinose gubitku težine, pozitivno utječu i na zdravlje generalno. No sve to skupa nikako ne može funkcionirati dok god vam probleme radi - probava.

Rijetko naglas razgovaramo o velikoj nuždi ili bilo kakvim problemima vezanim uz probavu, čak i s najbližim osobama. Najčešće tu temu čuvamo za odlazak liječniku, i to samo ako postoji neki problem. Ipak, obzirom da se rijetko raspravlja o tome 'što je normalno' i koliko bi često trebalo ići na zahod da možemo reći da imamo 'normalnu probavu', stručnjaci su se dotakli tog problema i konačno dali odgovor i na to pitanje.

Uvriježeno je mišljenje da je najbolje vrijeme za obavljanje velike nužde - ujutro. Kao razlog se navodi tendencija tijela da se oslobodi hrane koju ste pojeli dan ranije. Preskočite li ovaj nagon, velika je vjerojatnost da ćete tijekom dana imati problema s napuhnutošću i grčevima.

No, gastroenterolozi tvrde drugačije.

- Najbolje vrijeme za obavljanje velike nužde je ono vrijeme kad vama najbolje odgovara - govori za Huffington Post doktor William Chey, jedan od najistaknutijih stručnjaka za konstipaciju.

No, dodao je kako je istina da većina ljudi veliku nuždu najčešće obavlja ujutro. Jedan od razloga je što se ujutro nakon buđenja pokrene i vaša probava, a iza drugoga se krije navika doručkovanja pogotovo ako se uz to popije kava.

Doktor Chey pojašnjava da ako niste jutarnji tip, ne znači da s vama nešto nije u redu. Ono što bi se smatralo zdravim brojem odlazaka na WC je od dva do tri puta dnevno do tri puta tjedno, sve to varira od osobe do osobe.

- Nije važno obavljate li nuždu ujutro ili navečer, no u pravilu, kod onih koji svaki dan idu na WC u isto vrijeme, probava će s vremenom biti i redovitija - objasnio je liječnik. Dakle, dok god vam je probava redovna i ne radi vam probleme, nemate bolove, niste neprestano napuhnuti i slično, nema razloga za brigu.

Vrijeme obavljanje nužde ovisi i o vašem rasporedu prehrane, što jedete i pijete, ali i vježbate li.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 21:45