STVARNOST ANOREKSIJE

ISPOVIJEST ANE (20) IZ ZAGREBA 'Prejedala sam se i povraćala, razmišljala o smrti...'

 Ranko Šuvar/Cropix
Mlada žena iz Zagreba psihoterapijom je vratila vjeru u sebe i izgradila zdrav odnos prema hrani

Tijekom sve četiri godine srednje škole i na prvoj godina faksa imala sam prvo anoreksiju, koja je potom prerasla u bulimiju. Kilaža mi se spustila na 50-ak kilograma. Za moju građu i visinu to je bilo strašno. Izmjenjivale su se faze izgladnjivanja i prejedanja, potom namjernog povraćanja. Po nekoliko mjeseci nisam imala menstruaciju. Nisam ni išla kod ginekologa. Znala sam da je to od izgladnjivanja. Krila sam to, nisu znali ni roditelji. Ali dečko je znao. I bio je uz mene cijelo vrijeme. Nisam ni ja razumjela u početku. Zašto imam potrebu povraćati svaki put nakon što se prejedem?

Znalo se desiti i da povraćam više puta dnevno. Bio je jedan dug period kada sam povraćala baš svakog dana. Zubi su me boljeli. Propadali su od želučane kiseline. Znala sam da tako više ne mogu. Tada sam uložila sav svoj napor da se iz toga izvučem i uspjela sam. Sada već osam mjeseci nisam povraćala niti sam se prejela - priča Ana (20). Proteklih četiri, pet godina prošla je težak put od anoreksije i bulimije do izlječenja.

Najgore razdoblje

- Bilo je doista teško. Danas sam zahvalna na svemu što mi se dogodilo. Ne bih bila osoba kakva sam sada. Ako bi me uopće i bilo više. Vrednija sam i bolja osoba, cijenim sitnice - kaže Ana. Opisuje svoj najgori period u životu. Prvo je, kaže, mislila da je to neka životna faza, no kasnije je osvijestila da je prema hrani uvijek imala neprirodan odnos, nije jela zato što je gladna ili zato što joj je nešto fino. Preokupacija hranom uvijek bi nastupila kada bi imala problema s izražavanjem emocija.

- Bila sam depresivna, razdražljiva. Grozno sam se osjećala, nisam htjela ni izaći iz sobe niti razgovarati s ikim. Imala sam suicidalne misli, nije mi se dalo živjeti. Dojadilo mi je to stanje. Bila sam očajna. Na kraju puta. Nisam više znala što i kako dalje. Znala sam da definitivno trebam potražiti pomoć. Nazvala sam Savjetovalište Centra za poremećaje prehrane Bea. Vidjela sam reklamu, potom googlala, iščitavala forume. U Savjetovalištu mi se javila jedna cura, Antonela, rekla mi je da dođem i da ćemo razgovarati.

Grupne terapije

- Došla sam. Procijenila je situaciju i uputila me na individualne terapije. Kasnije sam išla i na grupne terapije. Trajalo je osam mjeseci. Jednom tjedno odlazila bih na terapiju, a zadnja dva mjeseca rjeđe - priča Ana.

‘Sad je to iza mene...’

- Grupna terpija bila mi je odlična. Ne osjećaš se kao da si sam, bolestan. Svi te razumiju. Prvi put osjećaš tremu, ali kasnije jedva čekaš susret. To su ti prijateljice. Tamo se i nasmiješ i isplačeš. Ne trebaš sve objašnjavati. Točno znaju kako ti je. Teško je, jako teško, imaš uspone i padove. Krene ti dobro, pa poklekneš. Ali vrijedilo je. Bitno je da je to iza mene - kaže Ana. Jedna je od 100 djevojaka koje će, prema svjetskim statistikama, oboljeti od anoreksije i između 3 i 5 posto ukupne polulacije djevojaka u svijetu koje će razviti bulimiju. Iako točnih podataka o situaciji u Hrvatskoj nema, udruge koje okupljaju oboljele govore da ih je u Hrvatskoj oko 50.000. Neki oblik poremećaja prehrane pojavit će se oko 18. godine života, češće se radi o ženama, a na to upozorava i podatak da je čak 50 posto djevojčica u Hrvatskoj bilo na nekoj vrsti dijete.

Prepoznati poremećaj

- Granica između držanja dijete i poremećaja hranjenja katkad je vrlo mala, a iznimno je važno da okolina reagira i potraži pomoć čim uoči poremećaj kako bi se kod oboljelih uspostavio normalan i prirodan odnos prema tijelu i hrani - poručuju iz Centra za poremećaje hranjenja Bea. Osim Savjetovališta u kojem pružaju psihosocijalnu pomoć, organiziraju i brojne kampanje po osnovnim i srednjim školama kojima je cilj upoznati djevojke o poremećajima hranjenja i educirati nastavnike i roditelje kako prepoznati poremećaje. S radom je počela i Dnevna bolnica za poremećaje prehrane u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu gdje, među ostalim, primjenjuju metodu kognitivno-bihevioralnog pristupa koji se pokazao kao najbolja terapija u liječenju poremećaja prehrane.

U cilju što boljeg liječenja i educiranja stručnjaka Centar Bea organizira simpozij 26. i 27. veljače u Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, na kojem će jedan od vodećih stručnjaka za poremećaje prehrane dr. Riccardo Dalle Grave iz bolnice Villa Garda u Veroni održati predavanja i radionice na kojima će predstaviti posebnu kognitivno-bihevioralnu metodu pristupa liječenju nazvanu KBT-E multistep, koja se već uspješno primjenjuje u mnogim svjetskim centrima, a provodit će se i u Dnevnoj bolnici za poremećaje prehrane Sveti Ivan u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:17