NEVIDLJIVE MASNOĆE

IDEALNA TEŽINA IPAK NIJE JAMAC ZDRAVLJA Neaktivnost kod djece stvara masnoće koje im ubijaju vitalne organe

 Getty Images
Mališani s normalnim indeksom tjelesne mase dosad nisu bili istraživani

Epidemije neaktivnosti djece koja se sve više širi razvijenim svijetom nosi i skrivenu opasnost za razvoj raznih bolesti u odrasloj dobi.

Naime, čak i ona djeca koja nisu debela i nemaju višak kilograma u opasnosti su zbog tzv. skrivenih masti. Najnovije britansko istraživanje pokazalo je da jedno dijete s naizgled idealnim odnosom visine i težine, odnosno normalnim indeksom tjelesne mase (ITM) ipak može imati višak masnoća oko pojedinih organa, što je put u razne bolesti poput visokog tlaka, moždanog ili srčanog udara, bolesti krvnih žila... a razlog je sve manje tjelesne aktivnosti pa čak i očekivanog dnevnog kretanja zbog višesatnog boravka uz igrače konzole, TV i kompjutorske ekrane.

Rizik za zdravlje

To je očito još jedan rizik za zdravlje o kojem se do sad malo znalo ili bolje rečeno premalo se uzimao u obzir. Stručnjaci su uglavnom upozoravali samo na rizik za zdravlje zbog debljine i viška kilograma. Na taj je način rađeno i jedno hrvatsko istraživanje koje je pokazalo da u dobi od 7 do 15 godina višak kilograma ima 27,7 posto djevojčica i 32 posto dječaka. Šesnaestogodišnjaci danas imaju 8,7 kilograma više nego li oni prije dvadesetak godina pa su hrvatski stručnjaci upozorili da bi značajno trebalo povećati prevenciju debljine kod djece i omogućiti ima više tjelovježbe.

Podcijenjen broj

Britanski stručnjak za debljinu David McCarthy s Metropolitan sveučilišta, koji je vodio ovo najnovije istraživanje, kazao je kako je očito podcijenjen broj rizične djece kad je riječ o budućem zdravlju, jer ona koja imaju normalni indeks tjelesne mase nisu obuhvaćena ni jednim programom borbe protiv viška kilograma ‘jer se njihova masnoća ne vidi’.

Primjerice, jedan je devetogodišnjak u mjerenju skrivenih masi imao ITM 19, što znači normalan, ali se pokazalo da je mu je tjelesna mast veća od 28 posto. Takva bi djeca svakako trebala povećati svoju tjelesnu aktivnost kako bi im se smanjila mast u organizmu a povećala mišićna masa, zaključuje McCarthy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:06