NOVA STUDIJA

DOBAR SAN ZNAČI MANJE BOLOVANJA Osobe koje spavaju 7-8 sati neprekinutim snom rjeđe će biti odsutne s posla

 Thinkstock

Nova studija otkriva kako osobe koje redovito spavaju 7-8 sati neprekinutim snom imaju manje šanse da će biti odsutne s posla zbog bolesti. Na Institutu za medicinu rada u Helsinkiju, tim istraživača na čelu s dr. Tea Lallukka, proveli su analizu na 3.760 žena i muškaraca u Finskoj. Sudionici istraživanja bili su u dobi od 30-64 godine kada su pristupili ovom istraživanju, a istraživači su pratili njihov život otprilike 7 godina.

Pojedinosti o snu ispitanika prikupljani su upitnicima. Istraživači su prikupljali podatke s posla odnosno od osiguranja Finske, o izbivanjima zbog bolesti s posla.

Spavanje 7-8 sati dnevno povezan je s najmanjim rizikom od bolovanja. Rezultati pokazuju da je rizik od izbivanja s posla zbog bolesti, bio veći kod osoba koje su tvrdile da spavaju manje od 6 ili više od 9 sati noću.

Analizom podataka optimalno trajanje spavanja za muškarce je 7 sati i 46 minuta, dok za žene 7 sati i 38 minuta. Osobe koje su imale značajan broj dana na bolovanju su osobe koje su se budile vrlo rano, koristile tablete za spavanje, imale problema s nesanicom.

Znanstvenici navode kako bi se trebalo više promovirati zdravo spavanje i što to uistinu jest. One osobe koje su spavale 5 sati ili manje te one koje su spavale 10 sati ili više bile su odsutne s posla svake godine od 4,6 do 8,9 dana više od osoba koje su imala optimalnu dužinu spavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 06:17