ZDRAV ŽIVOT

12 tajni kako usporiti starenje

Promjena životnih navika može pomoći da usporimo vrijeme i njegove učinke

ZAGREB - Američki guru zdravog života Henry S. Lodge tvrdi da možemo živjeti dulje i kvalitetnije ako se samo malo potrudimo. Izradio je kratki putokaz zdravog života za žene i tvrdi da će se, budu li se pridržavale tih 12 pravila, sigurno osjećati mlađe nego što to govori njihova stvarna životna dob.

I internist iz KBC-a Zagreb prof. dr. Mirko Koršić naglašava kako sami možemo učiniti više za svoje zdravlje nego svi raspoloživi lijekovi. No, malo je onih koji ne podlegnu “porocima”, a ako uz to još nema nikakve tjelesne aktivnosti, onda zdravlje mora gubiti bitku. Prof. dr. Koršić kaže da promjena životnih navika čini čuda za naše zdravlje, i to stalno treba imati na umu ne želi li se prerano stariti.

1. Koliko tjedno vježbate?

Idealno: najmanje 2,5 sata

Zašto? Ako se tjelesna aktivnost poveća za barem dva sata tjedno, žene će za 30 posto smanjiti rizik da umru u sljedećih 20 godina u odnosu na one koje to čine rjeđe ili u potpunosti zanemaruju tu zdravu naviku. Nije važno jesu li to vježbe fitnessa ili ples uz dragu glazbu.

2. Koji je vaš indeks tjelesne mase (ITM)?

Idealan: ispod 25

Zašto? Žene čiji je ITM između 18,5 i 22,9 i još se bave tjelesnom aktivnošću mogu se nadati da postoji dva i pol puta veća vjerojatnost da će starost dočekati bez bolesti koje su posljedica prekomjerne težine. Najbolje je da ITM ne bude veći od 23, ali dobro je ako se uspije zadržati ispod 25.

3. Koliki vam je obujam struka?

Idealno: manji od 88 cm

Zašto? Najopasnije nakupljanje masti je ono oko stuka i na trbuhu. Zbog toga žene moraju paziti da im struk bude do 88 centimetara jer će tako smanjiti rizik smrtnosti za 20-ak posto. U sprečavanju taloženja masnoća na može koristiti primjerice jogurt i avokado.

4. Koliki vam je ukupni kolesterol?

Idealno: manje od 5 milimola po litri krvi

Zašto? Razina kolesterola veća od 5 mmol/l povećat će rizik za srčane bolesti. Taj se rizik udvostručuje ako je kolesterol veći za samo jedan milimol. Također je važno da i loš kolesterol ne bude iznad 3,8.

5. Koliko dnevno jedete vlaknaste hrane?

Idealno: 25 g

Zašto? Samo 10 grama vlaknaste hrane smanjit će rizik od bolesti krvnih žila za oko 17 posto, kaže izvješće objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Dobri izvori su mahunarke (pola šalice leće), ali i neke vrste voća (1 šalica malina ima 8 g vlakana).

6. Koliko spavate noću?

Idealno: 7 - 8

Zašto? Spavate li noću manje od šest sati, imate 12 posto veću vjerojatnost da ćete umrijeti ranije nego ako je vaša noćna doza od šest do osam sati sna. Manje od sedam sati sna remeti hormon koji regulira glad, pa biti debljanje.

7. Koliki je vaš krvni tlak?

Idealan: manji od 120/80 mm/žive

Zašto? Krvi tlak između 120/80 i 139/89 ukazuje na predhipertenziju koja se može izbjeći smanjenjem stresa i pravilnim životnim navikama. Tlak iznad 140/90 znači problem koji treba rješavati uz pomoća.

8. Imate li ljubimca?

Idealno: da

Zašto? Vlasnice mačaka imaju 40 posto manji rizik od umiranja od srčanog udara nego oni koji nemaju kućne ljubimce. Mačke ili psi mogu smanjiti usamljenost i depresiju.

9.Uzimate li antioksidanse kao dodatak prehrani?

Idealno: ne

Zašto? Čak 67 studija pokazalo je da je svakodnevno uzimanje vitamina A i E povezano sa 16 posto većim rizikom smrtnosti. Megadoze tih vitamina mogu ometati prirodni obrambeni mehanizam orgnizma. Cilj je da se antioksidansi dobiju iz uravnotežene prehrane.

10. Vežete li s pojasom u automobilu?

Idealno: da

Zašto? Vezivanje pojasom putnika na suvozačkome mjestu u automobilu smanjit će fatalne ozljede za oko 45 posto, kaže izvješće National Highway Traffic Safety Administration.

11. Koliko se dnevno može popiti alkoholnih pića?

Idealno: jedno

Zašto? Umjereno konzumiranje alkohola, poglavito čaša crnog vina dnevno, može smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila. No, previše alkohola povećava rizik od raka dojke.

12. Pušite li?

Idealno: ne

Zašto? Cigarete su jedan jedan od najvećih uzroka smrti. U Hrvatskoj od posljedica pušenja umire oko 11.000 osoba. Zna li se da pušenje može prouzročiti rak, dijabetes i bolesti pluća, jasno je zašto je cigareta neprijatelj broj jedna duljeg i kvalitetnog života. Osim toga, zbog lošeg utjecaja na ten pušenje će nas postarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 17:04