PILOT STUDIJA

(NE DIRAJ, TREBA PROMIJENITI I FOTKU I OPREMU) VJEŽBANJE JE DJELOTVORNIJE OD DIJETA ZA GUBLJENJE KALORIJA Držanje dijete je borba protiv vlastite fiziologije, studija pokazala da vježbanje smanjuje apetit

 iStock

Prema novoj studiji, vježbanje je učinkovitije od držanja dijete u ograničavanju koliko kalorija osoba jede, prenosi Independent.

Istraživači sa Sveučilišta Loughborough odlučili su istražiti kako su vježbanje i ograničavajuća dijeta promijenili fizički i bihevioristički odgovor na hranu.

Tijekom studije žene su prvo pitane da smanje unos kalorija za 836 na osam sati. Poslije toga pozvane su u restoran te im je rečeno da jedu što god žele dok su istraživači kriomice mjereili što su i koliko jeli.

U drugom dijelu studije istraživači su od žena zatražili da istu količinu kalorija koje su putem dijete izbacili potroše vježbajući 90 minuta. Nakon toga su također odvedene u restoran i potajno nadgledane.

Istraživači su otkrili da su žene u prosjeku jele 944 kalorije nakon restriktivne dijete, a 660 kalorija nakon vježbanja.

Ograničavanje unosa hrane tijekom dijete uzrokovalo je skok hormona grelina i pad u razini petitida YY, koji potiskuje glad, otkrili su istraživači.

Rezultati pilot studije koja je provedena na 12 žena u suprotnosti je s prijašnjim dokazima koji su pokazivali da vježbanje žene tjera da jedu više.

'Pokazali smo da vježbanje ne čini osobu gladnijom niti da potiče osobu da jede više. Barem to nije bio slučaju u satima nakon vježbanja. Naš sljedeći korak je vidjeti nastavlja li se to i u danima nakon vježbanja', rekao je dr. Stensel iz Loughboroughove katedre za sport.

Profesor Trenell je ustvrdio da je studija pokazala da se osobe koje drže dijetu kako bi smršavile bore protiv vlastite fiziologije. 'Jasno je da je balans između dijete i vježbanja potreban kako bi se održavala zdrava tjelesna težina. Ova studija to potvrđuje', dodao je Trenell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 01:03