BITKA S TUMORIMA Obećavajuće istraživanje

NOVA NADA 60 tisuća oboljelih testira pametni lijek za rak

Dva lijeka koja pobuđuju imunološku reakciju tijela na borbu u nekim su slučajevima pokazala bolje rezultate od kemoterapije

Nova vrsta pametnih lijekova koji bude tijelo na imunološki odgovor i “pretvaraju” ga u oružje protiv tumora trebala bi biti dana 60.000 najtežih pacijenata oboljelih od raka pluća, nakon što su nova istraživanja pokazala da je imunoterapija u nekim slučajevima bolji način liječenja bolesti od kemoterapije, piše Financial Times.

Riječ je o dva lijeka, Opdivo i Keytruda, koji se već neko vrijeme primjenjuju u liječenju metastatskog melanoma, najzloćudnijeg raka kože, čija je karakteristika teško liječenje. Budući da su pokazali dobar učinak na taj progresivni rak, proizvođači Opdiva i Keytrude nastoje utvrditi njihovo djelovanje i na druge vrste raka.

Široki spektar tumora

Nova istaživanja su pokazala da su dva imunoterapijska lijeka učinkova u liječenju mnogo šireg spektra tumora no što se mislilo, uključujući i liječenje tumora jetre, glave i vrata te raka debelog crijeva. Dr. Lynn Schuchter, onkologinja sa Sveučilišta u Pensilvaniji, prokomentirala je za Financial Times kako je zapanjujuće da su novi lijekovi pokazali efekt na rakove na koje druge vrste terapija praktički nisu djelovale. Konkretno, veliko istraživanje pokazalo je da pacijenti koji boluju od raka pluća, a uzimali su kroz tretman imunoterapije Opdivo, imaju 27 posto maji rizik od smrti u usporedbi s onima koji su prolazili kemoterapiju. Lijek Opdivo lansirala je američka farmaceutska tvrtka Bristol-Myers Squibb, a Keytruda je Merckov proizvod. Analitičari procjenjuju da će novi lijekovi dobiti zeleno svjetlo od američke administracije za proširenje primjene.

Na godišnjem sastanku Američkog društva kliničkih onkologa liječnicima je rečeno da je imunoterapija novim lijekovima svojevrsni stup u ratu protiv raka, ali uz kemoterapiju, radioterapiju, kirurgiju i ciljane terapije. Istovremeno, raste strah da si novcem ograničeni zdravstveni sustavi neće moći priuštiti nove lijekove koji stoje 150 tisuća američkih dolara po tretmanu. U kombinaciji dvaju ili više lijekova taj se iznos udvostručuje.

Dodatna istraživanja

Rak pluća je najčešći rak u svijetu, s više od 1,8 milijuna novih dijagnoza svake godine. Oko 354 tisuća Europljana i 158 tisuća Amerikanaca godišnje umre od te bolesti.

Znanstvenici kažu da su potrebna daljnja istraživanja koja bi utvrdila zašto novi lijekovi djeluju tako dobro kod nekih bolesnika, eliminirajući tumor u cijelosti, ali izazivaju puno slabiji efekt kod drugih. Izvršna direktorica Instituta za istraživanje rakova Jill O’Donnell-Tormey potvrdila je da imunoterapija ne djeluje u sto posto slučajeva te potvrdila da su potrebna dodatna istraživanja na pacijentima koji ih dobro prihvaćaju, i onima čije ih tijelo odbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 13:14