ŠEĆERNA BOLEST

Klub u kojem djeca kroz igru uče kako živjeti s dijabetesom

 Livio Andrijić/CROPIX
Obiteljski kamp ‘Dijabetes bez granica i predrasuda’ namijenjen je oboljeloj djeci u dobi od 6 do 18 godina

Dijabetes je oboljenje suvremenog doba u ozbiljnom porastu. Bolest je to koja ne boli i često se odmah ne prepoznaje, ali potiho oštećuje gotovo sve organe u tijelu, a najviše bubrege. Tip 1 rjeđi je od dijabetesa tipa 2 i od njega boluje oko osam posto ukupno oboljelih od šećerne bolesti, obično se javlja u djetinjstvu i adolescenciji, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Samo prošle godine zabilježeno je 148 novooboljele djece od dijabetesa tipa 1, a poražavajući je podatak da su četvrtina tog broja djeca mlađa od četiri godine. Bolest nastaje kad gušterača nema mogućnost sama proizvesti inzulin te se mora liječiti vanjskom nadoknadom inzulina, bilo višekratnim dnevnim supkutanim inzulinskim injekcijama ili inzulinskom infuzijom pomoću inzulinske pumpe.

Veseli dani u Zadru

Jedan od projekata Kluba roditelja i djece Zagrebačkog dijabetičkog društva je organiziranje i održavanje Obiteljskog kampa “Dijabetes bez granica i predrasuda” koji je prvi put održan u Zadru prošle godine. I ovogodišnji, drugi po redu, održat će se u Omladinskom hostelu u Zadru, a program je predstavljen na sceni zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja. Organizirano je i druženje djece i glumaca. Kamp je namijenjen djeci od šest do 18 godina iz cijele Hrvatske i njihovim obiteljima, a posebni će gosti biti obitelji i djeca dijabetičari iz Bosne i Hercegovine. - Svima nama život s dijabetesom je isti. Kamp je zamišljen kao mjesto u kojem smo jedna velika obitelj, međusobno izmjenjujemo iskustva, probleme, dijelimo savjete, učimo i ohrabrujemo se. Kad saznaju dijagnozu i djeca i roditelji su uplašeni, ne snalaze se i ne znaju što dalje, a naša je misija da sve te probleme zajedno prebrodimo. Tijekom tri dana polaznici dobivaju edukaciju o svim ključnim elementima za uspješno zbrinjavanje dijabetesa, a to se odnosi na redovitu samokontrolu glukoze u krvi, apliciranje inzulina, uravnoteženu prehranu te redovite sportske aktivnosti i kontinuiranu psihološku podršku - kazala je voditeljica projekta Damira Car Kapor.

Samo 700 pumpica

I ove godine grupna i individualna psihološka savjetovanja vodit će prof. psihologije Marina Grubić, a satove fizičke aktivnosti bračni par, kineziolozi Goran i Jelena Sporiš. Održat će se i edukativno-zabavna radionica kuhanja na kojoj će se učiti načini izračuna ugljikohidrata, organizirat će se kviz znanja o dijabetesu, talent show te dramska radionica pod vodstvom glumca Željka Königsknechta, prvaka Satiričkog kazališta Kerempuh, inače oca blizanki od kojih je jedna oboljela od dijabetesa. Zahvaljujući njegovom angažmanu, brojni su glumci pružili podršku ovom vrijednom projektu.

- Poražavajući je podatak da u Hrvatskoj samo pet posto oboljelih od dijabetesa tipa 1 ima inzulinsku pumpicu, a to znači samo 700 pumpica za djecu i za odrasle. U susjednoj Sloveniji apsolutno svi dijabetičari imaju mogućnost liječenja inzulinskim pumpicama i mislim da bi i Hrvatska trebala ići u tom smjeru. Želja nam je uvesti inzulinske pumpice i aparate za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi na redovitu listu ortopedskih pomagala pri HZZO-u.

Cilj je bolje liječenje

Studija provedena na velikom broju djece pokazala je da su inzulinske pumpe učinkovitije od tretmana injekcijama inzulina kod djece koja boluju od dijabetesa tipa 1 te uzrokuju manje komplikacija. Zadatak nam je i dalje provoditi kontinuirane edukacije u cilju ranog otkrivanja i postavljanja dijagnoze, kako bi se smanjile komplikacije bolesti i podigla kvaliteta života oboljelih. Daljnji cilj je djelovati na institucije kako bi djeci osigurale najkvalitetnije lijekove i pomagala - rekla je Snježana Prgomet Andrilić, voditeljica Kluba roditelja i djece Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:49