NEOČEKIVANI IZVORI BOLOVA

Križa mogu boljeti i od novčanika

Mobitel, ležanje, pa i vođenje ljubavi, mogu izazvati neugodu, ali i jake bolove

Svjesni ste da vas leđa mogu boljeti zbog sjedenja ili da vam je slabo zbog neredovitih obroka. Ali, izvori boli mogu biti i vaša frizura ili vaše dijete.

Pametni telefon

Imate li mobilni telefon na kojem pišete, surfate, igrate igrice? Mnogo je to kilometara za vaše prste, osobito palčeve. Liječnici sve češće otkrivaju artritis u bazi palca kod pacijenata mlađih od 30 godina.

Rješenje: Ako osjetite bol u palčevima, odmah prestanite tipkati. Ako je bol trajna, iskoristite telefon da nazovete liječnika - učinkoviti tretmani postoje.

Novčanik

Ovo se uglavnom tiče muškaraca - novčanik u stražnjem džepu hlača može izazivati neugodnu bol u leđima i stražnjici, pa i sijevajuću bol niz nogu. Novčanik u stražnjem džepu može izravno pritiskati bedreni živac. Ako je uz to i debeo, može vas prisiliti da lagano krivite kralježnicu, uzrokujući tako mišićnu napetost.

Rješenje: Izvadite novčanik iz džepa prije sjedanja, osobito u automobil.

Pred televizorom

Ako često ležite na kauču glave okrenute prema televizoru, zauzimate položaj idealan za pojavu bolova u vratu, posebno ako u tom položaju i zaspite.

Rješenje: Sjedite uspravno na kauču i pripazite da ekran televizora nije previsoko ili prenisko u odnosu na liniju vašeg pogleda.

Frizura

Čvrsto zaglađen i povezan “konjski rep” može biti okidač za glavobolju, posebno ako ste joj inače skloni. Neke osobe koje pate od migrena osjetljive su i na teške kape, trake oko glave, pletenice...

Rješenje: Ne zatežite kosu i izbjegavajte pokrivala za glavu.

Seks

Seks može povisiti krvni tlak i napetost mišića u glavi, uzrokujući pulsirajuću glavobolju, čemu su muškarci skloniji. Ako vas i inače muče glavobolje, seksualna će glavobolja biti jednakog tipa kao i uobičajena.

Rješenje: Ovakve glavobolje obično prođu nakon što uzmete tabletu protiv bolova. Ali provjerite kod liječnika jesu li možda znak nekog ozbiljnijeg stanja.

Dijete na ramenima

Klasična obiteljska zabava - roditelj trčkara uokolo s djetetom na ramenima. Ali podizanje djeteta tako visoko izvor je boli u vratu i ramenima.

Rješenje: Umjesto da podižete dijete s tla, sjednite na fotelju ili klupu, pa neka se dijete popne na vaša ramena.

Sir

Ljubitelji sira, vaša omiljena hrana može biti uzrok vaših glavobolja. Stari sirevi, odnosno oni koji dugo sazrijevaju, kao što su brie ili cheddar, sadrže tiramin, molekulu koja može izazvati glavobolju, šmrcanje, osip...

Rješenje: Vodite dnevnik prehrane kako biste lakše otkrili vezu između onoga što ste pojeli i glavobolje.

( T. F.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:26