ISPREKIDANO GLADOVANJE

ČINJENICE O POSTU Je li dijeta 5/2 ustinu tako dobra kao što se govori?

Više od godinu dana prošlo je otkako je prva knjiga o '5/2 dijeti' došla u knjižaru, a još uvijek slovi kao najprodavanija knjiga na Amazonu.

Dijeta 5/2 propisuje ljudima jesti normalno pet dana u tjednu, dok u preostala dva dana smiju unijeti samo 600 kalorija po danu. Privlačnost dijete leži u tome što je vrlo jednostavna, i činjenici da vrijeme koje se provodi na dijeti iznosi trećinu tjedna.

Kao rezultat toga, slušamo o brojnim svjedočanstvima ljudi koji su rapidno izgubili kile. No je li ta dijeta uistinu dobra i zdrava kao što svi govore?

'Dvodnevni post te čini mršavijim', tvrde autori ove dijete, dr. Michael Mosley i Mimi Spencer. Naime, ako ne pojedeš dovoljno kalorija, tijelo počinje sagorijevati masne naslage.

Šef laboratorija na Nacionalnom institutu u Baltimoreu, često govori pak kako je ketogena dijeta učinkovita u smanjenju epileptičnih napada te kako povećava sposobnost učenja i pamćenja.

- U mom laboratoriju pokušavamo shvatiti zašto su te dijete dobre za neurone. Jedan od razloga je taj što snabdijevaju tijelo alternativnim gorivom (glukozom). Naime, probavni trakt razlaže ugljikohidrate u šećere, koji se zatim pretvaraju u glukozu. Glukoza je prioritetan izvor goriva za vaše tijelo jer se lako koristi za energiju. Keto dijete ograničavaju unos ugljikohidrata, što dovodi do toga da nivo glukoze u krvi ostaje dovoljno nizak da vaše tijelo ne može koristiti glukozu kao jedini izvor energije. Također, popravljaju oksidativno oštećenje DNK, te štite mozak od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici tvrde kako bi povremeni post mogao podići imunitet jer dugoročno dovodi do povećanja broja leukocita.

Ipak, druga je studija pokazala da povećavaju osjetljivost na infekcije na duge staze. Također, ekstremni post dovodi do manjka energije, pa vježbanje nije preporučljivo prilikom teškog izgladnjivanja. Nutricionisti se ne slažu s dijetom i kažu da gubitak kilograma na ovaj način ne može biti trajan, jer u danima kad unosite minimum kalorija može vam pasti šećer u krvi toliko da ćete osjetiti nedostatak koncentracije i drhtavicu.

- Ako smanjite unos kalorija, ne samo da ćete živjeti duže, nego će se učestalost obolijevanja od raznih bolesti, posebice od rakova, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, značajno smanjiti - govori biolog Valter Longo koji je više od 20 godina proučavao dugovječnost i učinak posta na organizam.

No usprkos svemu, postoji puno rupa koje treba zakrpati, stoga, ako se namjeravate upustiti u slične dijete s izgladnjivanjem, budite na oprezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:16