RODITELJ CIMER

BUMERANG DJECA Što učiniti kada se odrasla djeca vrate u hotel zvan mama

U normalnom slučaju ovaj period trajat će sve dok „dijete" ne pronađe životnog partnera

Djeca su prije nekoliko godine iselila iz roditeljskog doma, tata i mama naviknuli su se na zajednički život bez djece, no što se događa u životima i djece i roditelja kada se dijete odluči vratit u roditeljski dom?

Djeca koja se poput bumeranga vraćaju u dom roditelja, već su odrasli ljudi koji su neko određeno vrijeme imali priliku živjeti u svojim domovima, daleko od roditeljskog i stvoriti svoje navike.

U današnje vrijeme, doba krize, navode stručnjaci sve je više tzv. bumerang djece koja se odlučuju da za svoje cimere odaberu roditelje.

Što takva situacija znači i za roditelje? U normalnom slučaju tzv. najzdravijem ovaj period trajat će sve dok „dijete“ ne pronađe životnog partnera. No, ovakve situacije ipak najteže prihvaćaju majke, koje su jednako teško prihvatile i odlazak svoje djece.

Majke u ovakvim slučajevima, žele preuzeti ulogu kakvu su imale i prije odlaska djeteta, zaboravljajući pritom kako je dijete naučilo biti odgovorno, steklo svoje navike.

Stručnjaci predlažu 5 pravila kako bi vaš život – život cimera - bio manje stresan.

1. pravilo – Zaboravite stare uloge

Nemojte se ponašati prema vašem djetetu kao da je tinejdžer. Ne zaboravite, vaše dijete se vratilo u vaš dom jer treba vašu potporu, no ovoga put drugačiju no kada je bilo tinejdžer.

2. pravilo – podjela zadataka

Kao što svako sustanarstvo ima svoja pravila, trebate ih postaviti i vi. Baš kao pravi cimeri nemojte spremati za vašom djecom, smatrati da morate vi voditi brigu oko svega.

3. pravilo – ne zaboravite svoja uživanja

Dok ste vi i vaš životni partner živjeli bez djece, imali ste svoja zadovoljstva, svoje slobodno vrijeme i svoj odmor. Ne zaboravite da to i sada postoji i mora postojati kako bi vaš život normalno funkcionirao.

4. pravilo – međusobni razgovor

Razgovarajte s vašim bumerang djetetom. Ne zaboravite da i način razgovora trebate promijeniti. Nemoj te mu/joj zapovijedati kao kad je dijete bilo tinejdžer. Sada trebate razgovarati i osluškivati jedni druge.

5. pravilo – postavljanje ograničenja

Podsjetite sebe, kao roditelj, kako je ova situacija samo privremena, trebate biti podrška djetetu kako bi nastavilo život, koji bi trebao biti najzdraviji, a to je dakle odlazak iz roditeljskog doma i pronalazak životnog partnera. Ne zaboravite, sada trebate biti prijatelj, roditelj i ogromna podrška svome djetetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 10:23