ZANIMLJIVA TEORIJA

Britanci razmatraju dodavanje fluorida vodi za piće: Mogao bi znatno smanjiti karijes kod djece

Ilustracija
 Alastair Pike/Afp/Profimedia
Dodavanje fluorida u zalihe vode smanjilo karijes za 17 posto među bogatijom djecom i 28 posto među siromašnom

Nakon što su glavni britanski medicinski dužnosnici zaključili da fluorid suzbija karijes, diljem Britanije taj bi se mineral mogao dodavati vodi za piće, piše Guardian.

Chris Whitty, bivši glavni znanstveni savjetnik britanske Vlade, i njegov tim znanstvenika iz Walesa, Škotske i Sjeverne Irske smatraju da bi dodavanje fluorida u zalihe vode smanjilo karijes za 17 posto među bogatijom djecom i 28 posto među siromašnom. Odmah su odbacili sve sumnje javnosti rekavši kako nema dokaza da „ionizirani oblik elementa fluora izaziva rak” i negirali dodatna nagađanja o zdravstvenim rizicima.

- Kao i u svim stvarima u medicini i javnom zdravstvu, postoji ravnoteža rizika i koristi. Opće je poznato da postoji problem s karijesom u Velikoj Britaniji koji treba riješiti. Fluoridiranje vode može smanjiti ovaj već ustaljeni problem – zaključili su liječnici pregledu dokaza objavljenom u četvrtak.

- Postoje snažni znanstveni dokazi da je fluoridiranje vode učinkovita intervencija za smanjenje prevalencije karijesa i poboljšanje zdravlja zuba u Velikoj Britaniji, i to među svim društvenim slojevima. Taj proces treba promatrati kao komplementarnu strategiju – poručili su znanstvenici.

Karijes je najveći uzrok hospitalizacije djece u dobi od pet do devet godina. U prethodnoj školskoj godini, 23,4 posto petogodišnjaka u Engleskoj i 26,5 posto četvero i petogodišnjaka u Škotskoj imalo je oštećene zube.

Znanstvenici tvrde da bi fluoridiranje vode vjerojatno moglo smanjiti prijem u bolnicu za vađenje zuba za između 45 i 68 posto.

Sajid Javid, britanski ministar zdravstva, bit će taj koji će odlučiti o početku fluoridiranja vode diljem zemlje.

- Lijepo je vidjeti znanstvenike kako ispituju fluoriranje vode i kako ono može poboljšati oralno zdravlje i spriječiti propadanje zuba koje nesrazmjerno pogađa ugrožene skupine – napisao je Javid na Twitteru.

U Engleskoj, samo 5,8 milijuna ljudi pije vodu s fluoridom, od kojih se neki pojavljuju prirodno. Češći je u drugim zemljama, uključujući SAD, Brazil, Australiju, Kanadu, Španjolsku, Južnu Koreju i Novi Zeland.

- Svaki će stomatolog zahvaliti znanstvenicima što su prepoznali trajne koristi koje bi fluoridiranje vode moglo donijeti oralnom zdravlju nacije - rekao je Eddie Crouch, predsjednik Britanske stomatološke udruge.

- Međutim, ti planovi ostaju samo teorija, ukoliko ne uložimo novce i nastavimo ih unaprjeđivati. Potrošnja se ovdje isplati, a ministri moraju pokazati da su spremni iskoristiti trenutak i krenuti s radom – rekao je Crouch i dodao da je Engleskoj "potreban zajednički pristup".

- Covid je milijunima onemogućio adekvatnu skrb, a nejednakost će samo jačati ako se ne složimo oko fluoridiranja – zaključio je Crouch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:49