ŽIVOTNI FAKORI

BJELKINJE IMAJU NAJVEĆI RIZIK ZA RAK DOJKE Više piju i manje doje od žena u Africi i Aziji

Zbog pijenja alkohola i izbjegavanja dojenja bjelkinje imaju veći rizik za rak dojke od žena iz Azije i Afrike

Bjelkinje imaju viši rizik da će oboljeti od raka dojke nego žene azijskog i afričkog podrijetla, zato što više uživaju alkohol i manje doje, tvrde britanski znanstvenici čija studija otkriva da bjelkinje u Engleskoj imaju i najvišu stopu obolijevanja od te bolesti. No, znanstvenici upozoravaju da jednaka opasnost prijeti i ženama iz azijskih i afričkih zajednica budući da sve više prihvaćaju zapadnjački stil života, objavio je Daily Mail.

Znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu istraživali su podatke o životnim navikama te zdravstvenim i socijalnim faktorima više od milijun engleskih žena različitih etničkih skupina u dobi od 50 to 64 godine. Otkrili su da žene iz južne Azije imaju 18 posto nižu stopu obolijevanja od raka dojke, a žene iz Afrike 15 posto nižu u usporedbi s bjelkinjama.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje, objavljeno u publikaciji British Journal of Cancer, pokazuje da Azijatkinje i Afrikanke imaju više djece od bjelkinja i puno češće doje, a poznato je da dojenje pruža zaštitu od razvoja raka dojke. Oko 66 posto bjelkinja doji djecu, u usporedbi sa 83 posto Afrikanki i 85 posto Azijatkinja.

Alkohol je također povezan s razvojem rajka dojke, a istraživanje je pokazalo da visokih 75 posto Azijatkinja uopće ne pije alkohol, u usporedbi s 38 posto Afrikanki i samo 23 posto bjelkinja.

Osim toga, jedna trećina bjelkinja uključenih u istraživanje bila je na hormonalnoj terapiji za ublažavanje menopauzalnih tegoba – što blago podiže rizik od razvoja raka dojke - u usporedbi s 20 posto azijskih i 29 posto afričkih žena.

Kad su znanstvenici isključili spomenute faktore, pokazalo se da je rizik od razvoja raka dojke jednak kod žena svih etničkih skupina.

Većina žena iz Afrike i Azije u istraživanju bile su prva generacija imigranata, a znanstvenici ističu da kasnije generacije žena iz manjinskih etničkih skupina sve više prihvaćaju zapadnjački životni stil, čime i kod njih raste rizik za obolijevanje od raka dojke.

Voditelj studije dr. Toral Gathani objasnio je da se niži rizik za obolijevanje kod žena iz južne Azije i iz Afrike velikim dijelom objašnjava razlikama u životnom stilu i broju rođene djece.

Važno je da žene iz svih etničkih skupina shvate da mogu utjecati na neke faktore za razvoj raka dojke, kao što su debljina i konzumacija alkohola, te tako smanjiti rizik, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:07