KONTROVERZNA INICIJATIVA

BIZARNA IDEJA ORGANIZATORE JEDNOG OD NAJVEĆIH FESTIVALA 'Dopustite ljudima da testiraju droge prije uzimanja, da ih dileri ne bi prevarili'

Prizor s festivala Ultra Europe
 Zvonimir Barisin / HANZA MEDIA

Jedan od najvećih organizatora glazbenih festivala u Velikoj Britaniji želi da posjetitelji takvih događaja po dolasku na mjesto održavanja testiraju droge prije nego što ih zapravo uzmu, piše The Guardian.

Melvin Benn, direktor Festival Republica, podružnice Live Nationa koja organizira poznate festivale u Readingu i Leedsu, ovom radikalnom idejom želi smanjiti broj drogama uzrokovanih smrtnih slučajeva te se nada da će ga Nacionalni savjet šefova policije (NPCC) i policija Zapadnog Yorkshirea podržati prije pokretanja inicijative.

Posjetitelji festivala moći će svoju drogu donijeti u šator za testiranje koji će voditi Loop, organizacija koja provodi forenzičko testiranje droge koju zaplijeni policija. Loop će im u tom šatoru reći što je u drogi te će uništiti sve što posjetitelji predaju.

'Razgovarali smo o ovoj ideji prošlog ljeta, ali bez potpore NPCC-a nije moguće krenuti naprijed', pojasnio je Benn, organizator festivala Latitude, V i Wireless.

Benn je rekao da je vidio nacrt dogovora koji će snagama sigurnosti olakšati podržavanje inicijative. Dodao je da sumnja da će inicijativa zaživjeti prije održavanja festivala Download u kolovozu. 'Inicijativa će do kraja godine zaživjeti. Poprilično sam siguran da će se to dogoditi prije ili na festivalu u Leedsu', rekao je Benn.

'Dugo vremena ovo pripremamo i neće ovo testiranje biti moguće na svakom festivalu, ali mislimo da postoji potreba za ovim programom', zaključio je Benn.

Loop je mogućnost testiranja prošle godine proveo na tulumu Secret Garden u Cambridgeshireu, a Loopova je osnivačica Fiona Measham pohvalila angažman policije koja je tada na prvo mjesto stavila zdravlje i sigurnost, a ne krivično gonjenje. Measham vjeruje da će se do kraja godine do 10 festivala uključiti u program.

Glavni inspektor zapadnojorkširske policije Andy Battle istražuje kako policija može podržati Bennovu i Loopovu inicijativu. 'Ne odobravamo uzimanje ilegalnih droga, međutim razumijemo da će ih ljudi i dalje uzimati pa želimo prilagoditi pristup kako bismo osigurali javnu sigurnost', rekao je Battle.

Simon Bray, glavni zaduženi za drogu u NPCC-u, rekao je da NPCC ne može podržati inicijativu koja se ne pridržava zakona i može imati neželjene negativne posljedice. 'Svaki prijedlog trebaju sagledati policija, lokalne vlasti i zdravstveno osoblje, a prije implementacije potrebno je pribaviti mišljenja o zakonskim, znanstvenim i medicinskim posljedicama.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:18