ZAHTJEV HZZ-u

Apel dijabetičara: Hitno uvrstite Baqsimi na listu, taj lijek spašava živote

Pad u dijabetičku komu; ilustracija

Baqsimi se aplicira kao sprej za nos, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj ima oko 15.000 osoba kojima je ovaj lijek potreban

Među zahtjevima za uvrštenje na osnovnu listu lijekova (pomagala) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ponovno se našao Baqsimi, inhalacijski glukagon, lijek koji spašava život dijabetičarima kad upadnu u dijabetičku komu. HZZO je do sada dvaput (?) odbio uvrstiti inovativni preparat koji značajno pojednostavljuje tretman polumrtvih i često nesvjesnih dijabetičara u komi. O zahtjevu će HZZO Povjerenstvo za lijekove uskoro ponovno odlučivati.

Zahtjeve su predali Zagrebačko dijabetičko društvo, ali i niz udruga dijabetičara koji traže uvrštavanje ovog lijeka, koji doslovno "vraća iz mrtvih" dijabetičare u kritičnom stanju, na osnovnu listu lijekova. Organizirali su i peticiju koju je podržalo gotovo 50 tisuća potpisnika, dijabetičke udruge, dijabetolozi te, između ostalih, i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Glukagon je hormon koji, kao i inzulin, proizvodi gušterača. U slučaju ozbiljne hipoglikemije, velikog pada koncentracija glukoze u krvi, a to je stalna opasnost kojoj su izloženi dijabetičari na inzulinskom tretmanu, glukagon je neophodna i nezamjenjiva prva pomoć u toj hitnoj zdravstvenoj situaciji.

image

Lijek Baqsimi

Baqsimi je nova vrsta glukagona u formi nosnog spreja, sitnog praha kojeg je lako aplicirati. Hipoglikemija se dešava naglo i intervencija treba biti trenutna. Stoga je nužno da i pomagači bez zdravstvene obuke mogu jednostavno i pravilno dati glukagon, što nije slučaj kad je lijek u injekcijama u kojima se, prije aplikacije osobi u nesvjesnom ili polusvjesnom stanju moraju pomiješati destilirana voda i prah.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 15.000 inzulin-ovisnih dijabetičara kojima dostupnost ovog inovativnog lijeka praktički znači izbor između života i smrti u kritičnim situacijama. Visoka cijena proizvoda farmaceutske tvrtke Lilly sve je manje razlog za takvu odluku budući da je cijena u "slobodnom padu". U malo više od godinu dana u Sloveniji je cijena lijeka snižena sa 103€ na 59€ (od srpnja prošle do rujna ove godine). Pritom, treba imati na umu kako se radi o pomagalu koje se primjenjuje samo u, srećom, rijetkim situacijama, a ne trajno poput, primjerice, inzulina.

Usprkos velikom pritisku javnosti i struke, HZZO je do sada ustrajno odbijao uvrštavanje Baqsimija na osnovnu listu i tako lišio inzulin-ovisne dijabetičare lijeka koji im, doslovno, znači izbor između života i smrti u kriznim situacijama.

Zadarska udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, Cukrići, pokrenula je peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisnika. Inicijativu Cukrića podržala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te brojni Saborski zastupnici povodom 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti.

image

Prof. Dario Rahelić

S Europske konferencije EASD (European Association for the Study of Diabetes) koja upravo traje u Stockholmu, uvrštenje glukagona za inhaliranje na HZZO listu je službeno podržao i prof. Dario Rahelić predstojnik referentnog centra za dijabetes ‘Vuk Vrhovac‘, predsjednik stručnog dijabetološkog društva te službeni koordinator za dijabetes pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:50