PRIJETNJA ZDRAVLJU

Analizirali majčino mlijeko i došli do frapantnih rezultata: ‘U svim uzorcima smo našli toksičnu kemikaliju!‘

Ilustracija
 Jamie Grill/Tetra Images/Profimedia
PFAS tvari povezane su s rakom, urođenim manama, bolestima jetre, štitnjače, padom broja spermija i nizom drugih problema

Novo istraživanje u sklopu kojega je testirano majčino mlijeko američkih žena na kontaminaciju PFAS-om, otkrilo je toksičnu kemikaliju u svih 50 ispitanih uzoraka i to na razinama gotovo 2000 puta višim od onih koje neki stručnjaci za javno zdravstvo preporučuju za pitku vodu, piše Guardian.

Nalazi su 'razlog za zabrinutost' i ističu potencijalnu prijetnju zdravlju novorođenčadi, kažu autori studije.

'Studija pokazuje da je kontaminacija majčinog mlijeka PFAS-om vjerojatno univerzalna u SAD-u i da te štetne kemikalije onečišćuju ono što bi trebala biti savršena, prirodna hrana', rekla je Erika Schreder, koautorica studije i znanstvena direktorica iz Toxic Free Future iz Seattlea, neprofitne organizacije koja nastoji natjerati industriju da pronađe alternative opasnim kemikalijama.

PFAS, ili per i polifluoroalkilne tvari, razred su od oko 9000 spojeva koji se koriste za izradu proizvoda poput ambalaže za hranu, odjeće i tkanina otpornih na vodu i mrlje. Nazvani su 'vječnim kemikalijama', jer se prirodno ne razgrađuju i utvrđeno je da se nakupljaju u ljudskim tijelima.

Povezani su s rakom, nekim urođenim manama, bolestima jetre, bolestima štitnjače, padom broja spermija i nizom drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ne postoje standardi

U recenziranoj studiji, objavljenoj u četvrtak u časopisu Environmental Science and Technology, utvrđeno je da PFAS u mlijeku ima razinu od 50 jedinica na bilijun (ppt) do više od 1.850 ppt.

Ne postoje standardi za PFAS u majčinom mlijeku, ali radna skupina za zaštitu okoliša i javno zdravstvo navodi da u pitkoj vodi ne bi smjelo biti više od jedne jedinice na bilijun, dok savezna agencija za registriranje toksičnih tvari i bolesti, unutar Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga, preporučuje samo 14 ppt u vodi za piće koja se daje djeci.

Iako su istraživači zabrinuti zbog nalaza, novorođenčad je teško proučavati pa nije provedena temeljita analiza utjecaja PFAS-a na njih, rekla je Sheela Sathyanarayana, koautorica studije i pedijatar sa Sveučilišta Washington.

No dodala je da su studije na starijoj djeci i odraslima povezale kemikalije s hormonalnim poremećajima te sugerira da PFAS šteti imunološkom sustavu, što bi moglo biti posebno problematično za dojenčad jer majčino mlijeko jača njihov imunološki sustav.

Iako je studija provjerila relativno malu količinu uzorka, onečišćenje obuhvaća razne socioekonomske i zemljopisne grupe, zbog čega su rezultati problematični na pojedinačnoj razini, rekla je Sathyanarayana.

'Ono što rezultati govore jest da su kemikalije toliko sveprisutne da zapravo ne možemo predvidjeti tko će biti najviše izložen', dodala je.

Problem se pogoršava

Studija se također kosi s tvrdnjom kemijske industrije da se njezina nova generacija PFAS-a koja se sada koristi, ne nakuplja u ljudima. Pronađeno je više od 12 vrsta spojeva u otprilike polovici uzoraka i ukupno 16 spojeva, uključujući neke koji su trenutno u upotrebi.

Nalazi također sugeriraju da se problem pogoršava. Studija je prva u SAD-u od 2005. godine koja je analizirala uzorke majčinog mlijeka i pokazuje porast nove generacije PFAS-a, dok su stariji spojevi koje je industrija postupno ukidala i dalje prisutni, a neki su i dalje na vrlo visokim razinama.

Studija je također analizirala podatke o majčinom mlijeku iz cijelog svijeta i otkrila da se učestalost otkrivanja PFAS-a povećava.

Među koracima koje autori preporučuju trudnicama i majkama da se zaštite su izbjegavanje onih pakiranja hrane koje namirnice štite od masnoće, sredstava protiv mrlja poput ScotchGarda, vodonepropusne odjeću koja koristi PFAS i proizvoda za kuhanje s teflonom ili spojevima sa sličnim neprianjajućim svojstvima, iako proizvođači često ne otkrivaju kemikalije koje su koristili.

Štoviše, sveprisutnost spojeva čini ih nemogućima za izbjegavanje, a Schreder kaže da je najbolje rješenje kompletna zabrana cijelog kemijskog razreda, uključujući i one tvari za koje industrija tvrdi da se ne nakupljaju toliko u ljudima.

'Studija pruža više dokaza da se PFAS koji tvrtke trenutno koriste i stavljaju u proizvode, ponašaju jednako kao i oni koje su ukinuli, a također ulaze u majčino mlijeko i izlažu djecu opasnosti u vrlo ranjivoj fazi razvoja', rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:02