RIZIČNO PONAŠANJE

ALARMANTNE SNIMKE S ULTRAZVUKA Evo što se događa s fetusom kada majka za vrijeme trudnoće puši

 Durham University

Unatoč tome što se već znaju rizici koji su povezani s pušenjem u trudnoći, oko 10 posto trudnica i dalje puši.

No alarmantne nove sminke s ultrazvuka mogle bi ih natjerati da razmisle dva puta o tome hoće li se ostaviti te ružne navike.

Znanstvenici su, naime, uz pomoć ultrazvuka pokazali kako pušenje utječe na pokrete usta i ruku fetusa te kako sporije razvija njegov središnji živčani sustav.

Voditeljica studije, dr. Nadja Reissland s engleskog Durham sveučilišta, nada se kako će slike jednog dana biti iskorištene da pomognu majkama da donesu zdraviju odluku.

- Kada majkama pokažemo ovu video snimku fetusa, više će ih prestati pušiti - kazala je Reissland za AP.

Istražitelji iz Durhama i Lancaster Sveučilišta iz Velike Britanije analizirali su uvz snimke 20 fetusa od 24 do 36. tjedna trudnoće: četiri fetusa su bila u trbuhu majki koje su pušile prosječno 14 cigareta na dan, a ostale fetuse su nosile majke koje nisu pušile.

Istraživanje je otkrilo kako se usta fetusa majki pušačica pokreću znatno više od normalnog. I inače fetusi miču ustima i dodiruju se, no ti pokreti se smanjuju što se porod više probližava te imaju više kontrole nad motorikom.

Posljedica pušenja na pokrete ruku i usta fetusa slični su kod onih čije su majke bile pod velikim stresom ili pak u depresiji, učinak nikotina je još dramatičniji.

Znanstvenici su zaključili da je to zato što se središnji živčani sustav fetusa koji kontrolira pokrete, a koji je izložen nikotinu, ne razvija kako bi trebao, objavljeno je sa Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:33