#NOSILEPTIRA

Akcija u Zagrebu: Ako na vrijeme prepoznate znakove raka štitnjače, možete ga pobijediti

Akcija ”#Nosileptira”

 Davor Pongracic/Cropix
Cilj ove javnozdravstvene akcije je podržati sve oboljele s karcinomom štitnjače i ukazati na važnost ranog otkrivanja bolesti

Manifestacija "Svibanj mjesec leptira-#Nosi leptira" održala se danas na Trgu Petra Preradovića povodom obilježavanja Međunarodnog dana o svjesnosti bolesti štitnjače. Već 15 godinu uzastopce ju organiziraju Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i Hrvatsko društvo za štitnjaču, a zainteresirani su od 10 do 13 sati na štandu iza Oktogona mogli kupiti crne, bijele ili crvene majice s likom leptira ispod kojeg je pisalo #carriesabutterfly. U ponudi su bili i magneti te platnene vrećice koje su ručno sašile osobe s invaliditetom iz Labina. Svaki je leptir, zato, na vrećici bio raznolik. Štand su ukrašavali i raznobojni božuri - simboli borbe oboljelih.

'Obratite se liječnicima'

- Cilj ove javnozdravstvene akcije je podržati sve oboljele s karcinomom štitnjače i ukazati na važnost ranog otkrivanja bolesti kako bi se bolest adekvatnije liječila. Moramo ponukati i one koji osjećaju simptome da se obrate liječnicima. Važno je da se ne liječimo sami, da nas ne liječi Google - priča nam o manifestaciji jedna od organizatorica Verica Mešić koja je i sama pobijedila papilarni karcinom štitnjače.

image

Verica Mešić

Davor Pongracic/Cropix
image

Akcija "#Nosileptira"

Davor Pongracic/Cropix

Mešić kaže da danas vodi normalan život, ali mora uzimati terapiju, lijek tirox koji svako jutro pije natašte kako bi se što bolje apsorbirao u krv, i redovno odlaziti na pretrage. Ostali volonteri, kojih je na štandu osam, su isto preboljeli rak štitnjače, a volontirat će i liječnici kojih su ih operirali.

- Prošle godine je u Hrvatskoj operirano 3 tisuće ljudi zbog štitnjače. Od toga ih je 650 operirano radi karcinoma. Te brojke pokazuju da je bolest u porastu i da su liječničke kontrole krucijalne - zaključuje organizatorica.

Dok su kupci pregledavali majice i kupovali božure, pred štand je s mikrofonom u rukama došao liječnik Tomislav Jukić i izrazio zadovoljstvo akcijom.

- Mislim da je svijest o bolesti velika jer naša udruga postoji 15 godina i svakodnevno radimo na podizanju svijesti o važnosti štitnjače. Ljude smo dobro informirali i educirali da je štitnjača važna žlijezda. Postali su svjesni da trebaju pripaziti na svoje zdravlje - uvjeren je Jukić.

Otkrio je kako postoje hipertiroza (pojačani rad) i hipotireoza (smanjeni rad) štitnjače. Simptomi hipertiroze su nagli gubitak tjelesne težine, gubitak kose i pretjerano znojenje. Hipotireozu oboljeli mogu prepoznati po ubrzanom dobivanju na težini, bezvoljnosti, umoru i hladnoći, koju često osjećaju.

Velika izlječivost

- To su znakovi da osoba treba potražiti liječničku pomoć. Simptomi hipotireoze se mogu pripisati i starenju jer tko od nas nije umoran. Kad se bolest dijagnosticira slijedi terapija, a ako ne postoji drugi izbor, tada posežemo operativnom zahvatu - navodi Tomislav Jukić

image

Akcija "#Nosileptira"

Davor Pongracic/Cropix
image

Verica Mešić, Marijana Perinić

Davor Pongracic/Cropix

Postoje četiri vrste karcinoma štitnjače - papilarni, folikularni, anaplastični i medularni. Papilarni je najčešći i u 80 posto slučajeva se javlja kod žena. Pojavljuje se i u mlađoj dobi, ali je u starijoj maligniji. Folikularni se javlja uglavnom kod starijih osoba i muškaraca kod kojih se pojavljuje i anaplastični koji čine 10 posto svih karcinoma štitnjače. Najrjeđi je medularni karcinom kojeg često uvjetuje genetika. Ipak, u čak 98 posto slučajeva rak štitnjače se uspješno izliječi i osobe, kao Vesna Mešić, uz terapiju nastave za svojim životom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 13:42