NAJBOLJI SAVIJETI

1000 DANA PRESUDNIH ZA ZDRAVLJE DJETETA Stručnjaci otkrivaju nov način prehrane

Prilično opsežan i dugoročan prijedlog o prehrani koja bi trebala osigurati zdrav život djeci, smanjiti broj debelih mališana i pojavnost alergija iznio je šesteročlani tim stručnjaka iz Australije i s Novog Zelanda.

Oni tvrde da je prava prehrana tijekom čak 1000 dana - uključujući tri mjeseca prije začeća te prve tri godine djetetova života (kada se stvaraju prehrambene preferencije) - presudna za dječje zdravlje. A i roditeljima će koristiti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Štoviše, parovi koji žele dijete trebali bi se dovesti u red prije nego što počnu planirati potomstvo - izgubiti višak kilograma, zdravije se hraniti te uzimati vitaminske dodatke poput folne kiseline.

- Većina žena zna što ne smiju jesti tijekom trudnoće, no malo je roditelja koji znaju što trebaju raditi da bi smanjili rizik od bolesti za dijete u kasnijem životu - kaže jedan od stručnjaka koji je radio na nutricionističkim preprukama za ranu dob, prof. dr. John Sinn, pedijatar iz Sveučilišne bolnice u Sydneyju.

Bez straha od alergena

- Gotovo dvije trećine žena u reproduktivnoj dobi imaju višak kilograma ili su pretile, a to povećava njihov rizik za gestacijski dijabetes te rizik da dijete bude debelo.

Na temelju analize niza novih istraživanja i primjenom najnovijih znanstvenih spoznaja iz cijelog svijeta, Sinn i kolege daju niz korisnih preporuka. Tako bi trudnice trebale nastaviti uzimati folnu kiselinu (vitamine za trudnice) kao dodatak prehrani, te jesti tzv. masnu ribu poput tune ili lososa dva put tjedno.

Da bi se izbjegle alergije kod djece, trudnice ne bi trebale izbjegavati kikiriki i druge poznate alergene, dakako, pod uvjetom da same nisu alergične na njih.

Stručnjaci zatim upozoravaju da bi žene tijekom trudnoće trebale izbjegavati prehranu bogatu bjelančevinama jer mogu voditi povišenoj porođajnoj težini djeteta. To znači da u dnevnom unosu hrane ne bi smjelo biti više od 20 posto bjelančevina.

Bitne porcije i grami

Masnoće, pak, ne bi trebale činiti više od 20 do 35 posto ukupnog dnevnog unosa energije, a i to bi trebale biti zdrave jednostruko i višestruko nezasićene masnoće.

Što se tiče kruha i žitarica, trudnice dnevno ne bi smjele jesti (ukupno) više od 8,5 porcija. Jedna porcija je jedna kriška kruha, 75 grama tjestenine, 75 grama riže.

Nakon poroda, stručnjaci preporučuju dojenje koliko god je to moguće. No kada dijete napuni 17 tjedana, trebalo bi početi uvoditi čvrstu hranu, a glavni je razlog sprečavanje razvoja alergija.

Punomasno mlijeko i proizvodi koji ga sadrže djeci se smiju davati tek nakon što napune 12 mjeseci. Logično, u prehrani djece treba izbjegavati jako slatku ili zasoljenu hranu, te hranu koja sadrži zasićene masnoće.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

PLAN ZA NAJBOLJU PREHRANU

1. Dva puta tjedno jesti masnu ribu poput tune

2. Ne izbjegavati alergene poput kikirikija

3. Dozvoljeno je samo 20 posto bjelačevina dnevno

4. Masnoće ne bi trebale činiti više od 35 posto dnevnog unosa energije

5. Najviše 8 porcija kruha i žitarica na dan

6. Punomasno mlijeko za djecu tek nakon 1 godine

7. Ne solite djeci previše

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:27