TOP 10 PASMINA U HRVATSKOJ

ZAŠTO VOLIMO BAŠ OVE PSE? 'Inteligentni su, vjerni, mrava ne bi zgazili. S njima ne osjećamo samoću, samo čistu ljubav'

Ema Milat i Leda (bretonski španijel), Davor Tot s Yuko (labrador retriver), Vitoria Palumbo s Leilom (francuski buldog), Željka Popović s Čupkom (jorkširski terijer)
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Koje su najpopularnije pasmine u našoj zemlji? To su svakako mješanci - svih boja, oblika i veličina.

U našoj zemlji spašavanje napuštenih pasa sve je popularnije, o čemu svjedoče njuškice na ulicama. No, još uvijek mnogi žele kupiti psa jer vole točno određene osobine. Ako gledamo stanje na ulicama, jasno je da se moda mijenja iz godine u godinu. Ipak, malih pasmina, poput maltezera, pekinezera i westyja ima mnogo, a uvijek je na ulicama i dosta zlatnih retrivera.

Male pasmine

No, službeni podaci kojima barata Hrvatski kinološki savez pokazuju drugačiju sliku. Njihovi podaci o najviše rođenih pasa u registriranim uzgajivačnicama pokazuju kako je najviše rođenih štenaca u prošloj godini bilo engleskih setera, potom njemačkih ovčara te rotvajlera. Slijede ih labradori, potom bretonski španijel, američki staford, patuljasti šnaucer, francuski buldog, njemačka doga te tornjak. S obzirom na to da uzgajivači imaju legla kako bi ih prodali, može se zaključiti da su ovo najpopularniji kućni ljubimci u našoj zemlji. No, valja imati na umu da se cijeli niz uzgajivača bavi lovačkim psima koji nisu ljubimci već psi za lov, isključili smo ih s liste.

Zagreb, 230617.
Vlasnici sa psima koji spadaju u skupinu najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / HANZA MEDIA
Tomislav Haramina s Berthom (engleski seter), Margarita Belan s Lulu (cavalier king Charles), Ivana Vašarević s Buffy (rotvajler)

- Male pasmine u svojim leglima imaju manji broj štenadi, a pritom su tražene kao kućni ljubimci. Konkretno, male pasmine u koje upravo pripadaju maltezeri i jorkširski terijeri u leglima imaju 2-3 šteneta, za razliku od velikih pasmina koje nerijetko imaju i po više od 12 štenadi - pojašnjava Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza.

Dodaje kako i u legalnim uzgajivačnicama ima dosta maltezera, jorkširskih terijera i biglova, kojih ima mnogo u ilegalnim uzgajivačnicama. Legalci godišnje upišu između 50 i 60 štenadi tih pasmina, zbog čega one jesu među popularnijima, ali nisu visoko rangirane.

No, zato oglasnici koje smo prolistali pokazuju posve drugačiju sliku. Tamo je uvjerljivo najviše maltezera, a ima i dosta njemačkih ovčara, labradora, jorkširskih terijera, kavalira, jack russella, pekinezera, shi tzua. Mnogi se pri kupovini čistokrvnog psa odluče na uzgajivače iz oglasnika, od kojih mnogi nisu registrirani i pse prodaju povoljno jer nemaju papire. Oni ne paze s kim se pare njihovi psi pa nasljedne bolesti roditelja nisu izbjegnute.

Razgovarali smo s vlasnicima najpopularnijih pasmina koji kažu da su ih ciljano odabirali. Ponekad je to zato jer se pas ne linja, a u drugim slučajevima je prevagnuo karakter.

Vjerni pasmini

Tako je maturantica Ema odluku o kupovini španijel bretonke Lede donijela s majkom. Bilo je to prije šest godina i bilo im je važno da u njihov dom dođe pas koji je dobar s djecom, nije pretjerano velik i neagresivan je.

- Sigurna sam da ću ostati vjerna pasmini. Imaju divan karakter, koji mi paše- kaže Ema.

Martina Bakić, vlasnica 3,5-godišnjeg jack russella Špire, kaže da su joj oduvijek bili najzanimljiviji mali psi s jakim karakterom. Premda russell slovi za teško odgojivog psa, nikad nije požalila zbog Špire.

Zagreb, 230617.
Vlasnici sa psima koji spadaju u skupinu najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / HANZA MEDIA
Martina Bakić i njen Špiro (Jack Russell)

- Oni se prilagode vlasniku, tako da ih nije teško umoriti kako svi pričaju. Suprug i ja dosta vremena provodimo u šetnjama s njim, no nismo baš cijeli dan vani. Špiro je divan i ima prekrasan karakter - objašnjava Martina.

Jorkširskog terijera Čupka Željka Bukić Popović kupila je prije dvije godine, nakon što je odlučila kako je došlo vrijeme da u svoj život pusti psa. Privukla ju je i činjenica da je riječ o malom psu koji se ne linja, pa se lako brinuti o njemu.

Vole ljude

- On ne laje, miran je, poslušan je i jako voli ljude. On je zapravo prekrasan mali pas, pun ljubavi. Nije zahtjevan, ne gnjavi, osjeti kad mi je potrebno društvo, a kad samoća - kaže Željka.

Pas pun ljubavi, koji voli djecu, je i španijelica Lulu stara dvije godine. Margarita Belan dobila ju je kao poklon za pričest od ujaka. Obitelji je bilo važno da pas bude idealan za mališane.

- I brat i ja smo se zaljubili u Lulu na prvi pogled. Obožava nas i sve što radimo joj je super. Kad je pustimo, sama hoda uz nas, ne laje i puna je ljubavi. Jedina mana joj je što se dva puta godišnje linja, a to govori koliko je savršena - kaže Margarita.

O svojoj ljubimici, retriverici Yuko, mnogo toga za lijepog ima reći vlasnik Davor Tot. Sa suprugom se za ovu pasminu odlučio jer je obiteljska. Yuko je odmah šarmirala dvije djevojčice, koje su željno očekivale njen dolazak.

- Nestašna je, ali obožava djecu. No, potrebno je posvetiti joj dosta truda kako bi bila sretna, tako da bi budući vlasnici trebali to imati na umu prije nego se odluče za ovu pasminu - kaže Davor, a Vittoria Palumbo, vlasnica sedmomjesečne Leile kaže da se za francuskog buldoga odlučila jer im dlaka malo otpada i ne vole duge šetnje što odgovara njenom životnom stilu i tempu. Za njemačku ovčarku Zulu njena se vlasnica Marta Denise pak odlučila jer “riječ je o pasmini koja je inteligentna, stabilna i prilagodljiva”.

Zagreb, 230617.
Vlasnici sa psima koji spadaju u skupinu najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / HANZA MEDIA
Marta Denise s Zulu (njemačka ovčarka)

Ivana Vašarević kaže kako je oduvijek sanjala o tome da ima rotvajlera. Nazvala ju je Buffy, kao ubojicu vampira iz serije, iako “ta ni mrava ne bi zgazila”. Poslušna joj je, šašava, voli se igrati, ali je i jako smirena.

Razlikuju se karakterno i nisu svi idealni za svakoga

ENGLESKI SETER

Riječ je o psu blage naravi, no vrlo su tvrdoglavi. U kući su vrlo poslušni i pitomi. Potrebno im je mnogo aktivnosti jer su vrlo energični. Prosječan životni vijek im je deset do dvanaest godina.

NJEMAČKI OVČAR

Vrlo inteligentna pasmina koju je potrebno rano socijalizirati. Česta situacija je da se koriste kao čuvari, no njima nije dovoljno kretanje dvorištem, zbog čega često postaju frustrirani. Ova vrsta psa voli raditi i učiti. Žive 13 godina.

ROTVAJLER

Ovi psi su neustrašivi, brzi, izdržljivi i inteligentni, a osim kao kućnog ljubimca, često ih se koristi kao policijske ili vojne pse. Neiskusnim vlasnicima ne preporučuje se imati ovu pasminu, iako su oni stabilni i privrženi vlasniku. Ipak, imaju izražene obrambene instinkte i veliku snagu.

LABRADOR RETRIVER

Uvijek je prijateljski raspoložen, a često radi kao terapeutski, policijski ili vojni pas. Na glasu su kao najveći proždrljivci među svim pasminama kućnih ljubimaca, a njima lov uglavnom znači odlazak do obližnjeg kontejnera.

BRETONSKI ŠPANIJEL

Iako je riječ o ptičaru, on se lako prilagođava životu u stanu. Vesele je naravi, no zahtijeva redovnu fizičku aktivnost. Osjećajni su i odani. U kući je vrlo miran i tih te vezan uz svoje ljude. Životni vijek mu je od 12 do 14 godina.

MALTEZER

Jako su vezani uz svojeg vlasnika i teško podnose ostavljanje kod kuće. Obožavaju se igrati, vrlo su inteligentni i lako je raditi s njima. Miroljubivi su, no ako osjete da im je vlasnik u opasnosti, lajat će. Ne linjaju se i nemaju miris pa su idealni za stan. Dobro se slažu s djecom, vole aktivnu igru, no ako im se to ne omogući, postaju histerični.

JORKŠIRSKI TERIJER

Znatiželjni, hrabri i uvijek spremni na svaku avanturu. Lojalni su svojim vlasnicima, a sumnjičavi prema svim gostima u kući. Bolje se slažu s odraslijom djecom nego malom, no općenito se smatraju jednom od najmanje agresivnih pasmina. lako uče i treniraju, zahtijevaju punu pažnju vlasnika.

CAVALIER KING CHARLES

Za ovu pasminu kaže se da voli sjediti u krilu. No, oni su mnogo više od pasa za krilo - nisu nervozni, ne laju bez razloga i nisu agresivni, zbog čega se jednako dobro snalaze kao obiteljski psi, bez obzira na dob djece, kao i psi za starije i usamljene.

FRANCUSKI BULDOG

Poznati su kao pasmina kojoj ne treba mnogo šetnje, a djeca ih obožavaju. Jako vole ljudsko društvo, bistri su i brzo uče pa ih je lako odgojiti. Vole biti dio obitelji i nije ih dobro često ostavljati same. Znaju biti svojeglavi, a važna je činjenica da su iznimno proždrljivi.

JACK RUSSELL

Ovo definitivno nije pas za svakoga. Njegov terijerski temperament i energija su nevjerojatan spoj. Potrebni su mu sati i sati iscrpljivanja svakoga dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:55