Zar je doista tako teško naći idealno odijelo

Ja sam već dvadeset godina u žarištu javnosti i uvijek se oblačim elegantno, uvijek nosim najkvalitetniju robu, jer to naprosto volim. E, sad je tu jedan veliki problem. Za stilista trebate vrlo mnogo novca ako ste, kao ja, visoki dva metra (visok sam točno 196 centimetara). Reći ću vam jednu praktičnu stvar: zadnja dva tjedna tražim dva odijela i nisam ih još našao”, priča u svom intervjuu za novi broj magazina Globus.



U raskošnom elaboratu svojih poteškoća s odijevanjem, jedan od HDZ-ovih čelnika požalio se Globusovu novinaru kako rješenje svojih teških muka mora potražiti daleko izvan granica zemlje čiji predsjednik želi postati.



- Ja se oblačim u Americi i Njemačkoj. Znam svaki dućan u Americi i Njemačkoj gdje ima mog broja 224; u Hrvatskoj toga nema. Ali ja sebi ne mogu priuštiti odijelo iz Amerike jer mi je preskupo.



A znate li koliko košta odijelo po mjeri? Od lošeg materijala četiri tisuće kuna. Od malo kvalitetnijeg stoji 10 tisuća kuna. A prekjučer su mi ponudili jedan vrhunski materijal i tražili 15 tisuća kuna za jedno jedino odijelo - nastavlja Hebrang svoju žalopojku.



Modno neinformiran



Očito se baveći važnijim, visokopolitičkim temama, mogući budući predsjednik prilično je neinformiran na modnom polju pa smo, u želju da mu pomognemo, istražili kakva je doista aktualna situacija sa šivanjem odijela po mjeri. Primjerice, doajen na hrvatskom tržištu vrhunskih odijela, sisačka Siscia, u svojoj ponudi ima jedinstvenu uslugu: 3D Body Scanning, aparat koji ‘skeniranjem’ cijelog tijela daje najtočnije konfekcijske mjere i tako svojim klijentima kroji odijela koja im u svim segmentima pristaju savršno.



Suprotno uvjerenjima našeg iskusnog političara, Siscijina vrhunska odijela iz linije Zlatna igla mogu se kupiti već od tri tisuće kuna. Individualni pristup kupcima nudi i riječki Rio čija se odijela kreću od dvije do pet tisuća kuna, s tim da su ta najskuplja izrađena od materijala jedne od uglednijih talijanskih kuća - Ermenegilda Zegne.



Premda bi mu za rješavanje problema kojima je posvetio gotovo trećinu intervjua u Globusu mogao pomoći savjet stilista, Hebrang tu zamisao rezolutno odbija.



- Za stilista, kad imate dva metra visine, treba jako puno novca. Moj je peh i u tom što su ta velika odijela i vrlo široka. Ali ja nemam trbuh, nisam debeo… kod odijela od dva metra meni je trbuh za pedalj prevelik. A čim uzmem manje, ovdje ga, gore, ne mogu zakopčati jer od veslanja, kojim sam se bavio nekad u mladosti, imam vrlo razvijen, širok grudni koš. Imam još jedan problem - košulja.



Moja košulja mora biti dva centimetra duljeg rukava od odijela. Hajde otiđite i kupite mi košulju u gradu Zagrebu koja ima rukav dužine 67, a da ima ovratnik 45! Nećete naći. Nažalost, putujući po svijetu, našao sam mnogo dućana gdje se mogu fantastično obući, moderno, savršeno, izgledao bih kao iz žurnala… ali cijene su tamo takve da ja mogu to samo probati i reći: Hvala, ne - i otići van.



Kupujte hrvatsko



Kako ne bi i dalje morao putovati svijetom u potrazi za savršenom košuljom, Hebrangu smo pronašli pristupačno rješenje - kod kuće. Deteer, domaća tvornica s pedigreom nudi usluge šivanja košulja po mjeri i za najzahtjevnije klijente. Produženi rukav ili atletska građa nisu im nikakav problem, uvjeravaju nas u njihovoj službi za odnose s javnošću.



Kao salivena košuljica predsjedničkom će kandidatu biti završena već tri dana nakon uzimanja mjera, osim u slučaju da je želi ukrasiti elegantnim monogramom zbog kojeg će morati pričekati još koji dan. Cijena modela s dugim rukavima iznosi 550 kuna, a ranoraniocu Hebrangu smiješak bi mogla izmamiti i činjenica da su Deteerove krojačnice otvorene već od 7 sati ujutro pa mu postupak narudžbe neće osujetiti zgusnuti raspored.




'Netko iz njegova kruga trebao bi mu reći da je krut čovjek i da se s time suoči'

“Mene se nitko ne boji, ni kolege, ni studenti, ni djeca, ni supruga, čak ni moj psić”, kazao je predsjednički kanditat i priznao je da je u svojim nastupima isuviše ozbiljan, što je pak pripisao poslu kojim se bavi - medicini.



- Je li gospodin Hebrang pri davanju intervjua imao maramicu za narod kad se isti rasplače nad njegovim teškim životom? - bocnula je Ljiljana Buhač, stručnjakinja komunikacijskih vještina i fiziognomije.



- Hebrang naprosto ima pozitivnu sliku o sebi, trebao bi uskočiti u tuđe cipele i vidjeti kako izgleda tuđim očima. Ne čudi što je i njegova supruga subjektivna, a naravno da se ni njegovi bliski suradnici, ni studenti neće odvažiti i kazati: on je krut čovjek. Zaboga, on je autoritet, ima vlast i dakako da mu se nitko ne želi zamjeriti - tvrdi Buhač.



Iz kuta stručnjaka, kaže, Hebrang je prebukvalno shvatio da se treba smijati, pa se “sad cereka i kad treba i kad ne treba”. Ono što se traži jest iskren osmijeh.



- Nedostaje mu ležerni pristup, čak i kad kaže da nešto voli, stoji u vojničkom stavu mirno, sijeva očima, neverbalna komunikacija mu je nula bodova. Pa nek’ si pogleda svoje snimke, neka mu ih pripremi njegov PR konzultant. Nije potrebno pričati viceve, jedno je ležerno ozračje koje će narodu uliti povjerenje, drugo je usiljeno pričanje viceva koji su smiješni njegovim bliskim ljudima, koji pak ne žive poput prosječnog Hrvata.



Treba biti elegantno duhovit, no Hebrang jednostavno nema šarma - tumači Buhač.



To što ne ide u kafić, što se odrekao tenisa, kina, to su, kaže, patetične izjave pune lažnog sentimenta.



- Zašto ne ide u kafić? To mu je greška, kao političar treba ići među ljude, družiti se... Zašto se odrekao tenisa? Nije trebao jer da je nastavio igrati tenis poboljšao bi elastičnost, ublažio krutost. Zašto pretjerano naglašava da živi u službi znanosti i politike i da je zbog toga preozbiljan? Tko kaže da liječnik uvijek treba biti jako ozbiljan? Nadalje, gospodin Hebrang ima problem aktivnog slušanja, posebice kada mu novinar postavlja provokativno pitanje. Vidi se da je kratkog fitilja, lako plane, a tu ga odaje njegov crveni nosić. Naime, kad su jako bijesni, ljudima zabride obrazi, uši ili nos, to je dokazano.



Hebrangu se često na televiziji zacrveni nos. To pokazuje ljutnju jednog bahatog, tvrdokornog čovjeka koji bijesni kada nije po njegovu. Uostalom, neka si uzme snimke i neka sa svojim PR konzultantom lovi iskre. Dok je na moćnoj poziciji nitko mu se neće usuditi proturječiti i kazati mu: Andrija, ti si krut čovjek, to nam je valjda svima jasno - protumačila je Buhač.  ( Sandra Bolanča)



Hebrangove mjere čak su standard za one visokog rasta!’

Stilistica i modna dizajnerica Nada Došen, koja je u našoj stilskoj analizi bila komentirala kako predsjednički kandidati najčešće griješe u odijevanju, ne slaže se s Hebrangovim tvrdnjama.



- On je vitak i visok muškarac, i kao takav čak spada u standardne mjere viskog rasta. Odnosno, postoje standardne krojačke mjere za njegov visoki stas, i to nije nikakva znanstvena fantastika - utvrdila je Došen, koja itekako zna o čemu priča s obzirom na to da je radila u tekstilnoj industriji. Stoga Došen savjetuje Hebrangu neka se oblači u hrvatskim tekstilnim tvornicama, koje će mu sašiti odijela kakva želi po vrlo povoljnim cijenama, a on će pak na taj način pomagati domaću tekstilnu proizvodnju.



- Našim tvornicama koje propadaju itekako bi dobro došla promocija nekog poznatog političara, uostalom, mnogi se političari tako odijevaju, a tvornice im obično daju popust - savjetuje Došen.



Hebrangova tvrdnja da bi ga stilist sigurno poslao kod privatnog krojača začudila je Došen, koja vjeruje da je to rekao iz neznanja. Ne slaže se niti s tvrdnjom da imati stilista znači lagati birače.



- Od Hebranga, kao i od drugih političara, ne očekuje se da imaju stila, i zato mu je potreban netko tko će ga stilski usmjeriti. Takva praksa egzistira svugdje u svijetu - zaključuje Nada Došen. 




Jelena Valentić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 08:52