LEEZONA

VIDEO: 'Preživjela sam žestoki trening ekipe iz showa 'Život na vagi', bilo je bolno i na rubu povraćanja, evo što mi se na kraju dogodilo'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Svemir voli muda, to je njihov moto. Život bez isprika, to je parola koje se drže. Stavi sebe na prvo mjesto, to je ono čemu uče polaznike. Viču mi “izdrži”, “ispravi leđa”, “uzmi teže bučice, ne švercaj se”, “pazi kako držiš tu girju”. Pokušavam zadržati osmijeh na licu, a zapravo me sram priznati da sam već nakon zagrijavanja skoro pala s nogu.

Oni su LeeZona, na zagrebačkoj Zavrtnici u Squash toweru od početka ove godine nude širok spektar treninga, čitav program od kojeg ne samo da se mršavi nego se i mijenja način razmišljanja. Imaju otprilike 80 polaznika podijeljenih u devet skupina, o njima se u gradu naveliko govori, ljudi koji ih prate prolaze brutalne psihofizičke transformacije, brutalno su motivirani, brutalno pozitivni, brutalno vježbaju.

Darko Tomaš / CROPIX

Ohrabrivanje

- Mi to zovemo probijanje, sad ide drugi dio treninga - govor mi trenerica Sanja Žuljević nakon zagrijavanja. - Sad će drugi trener pokazati piramidu, nekoliko vježbi koje radiš koliko stigneš u tri minute. Intenzitet je visok.

Riječ je o metaboličkim, funkcionalnim treninzima, isključivo bez sprava, koristimo samo tijelo i poneke rekvizite. Jedno od pravila je da treneri trebaju biti redoviti na treninzima s polaznicima, oni vježbaju s nama. Drugo pravilo je da nijedan trening ne smije biti isti.

Tu i tamo pokušam sebi olakšati, napravim neki lažni polučučanj, malo slabije mašem rukama, ali svaki put kad si odlučim pomoći, brzo se pored mene stvori trenerica i zaviče: “Je l’ brojiš? Još 16 komada, možeš, hajde!”

- Disanje je najvažnije, koncentriraj se - govori mi jedna od polaznica, zapravo urla. Gledam grupu u ogledalu i fascinira me kako jedni druge motiviraju, nema tišine ni u jednom trenutku jednosatnog treninga.

U formi, priznajem, nisam, ali, mislim, pa nisu još ni drugi vježbači u ovoj dvorani. Kako mi je trenerica Sanja prije početka treninga nježno rekla da kod mene “definitivno ima prostora za napredak”. Vježbam s grupom koja je na drugom levelu, točnije već su odradili prvo najmučnije tromjesečje i sada su u drugom. Tek su krenuli u velike promjene, prvenstveno gubitka kilograma, ali i pravilnije prehrane. Njihove priče su fascinantne, volja postojana... Kod mene je postojan samo grč na licu.

Darko Tomaš / CROPIX

Uloga grupe

Plava majica s logom LeeZone, koju su mi dali na početku, potpuno je mokra, zajapurena sam, ali sretna, i u jednom trenutku obećavam sebi da ću odsad stvarno redovito vježbati. U drugom shvaćam da si lažem, da ću na godišnjem proklinjati sebe i da ću sutra već prekršiti onu parolu s početka “bez isprika”. Kako onda uspijevaju oni koji su ovdje smršavjeli po 25 kilograma?

- Gle, ekipa je pozitivna, svi te drilaju, daju ti savjete, jednostavno ti grupa ne da da se opustiš, potoneš, zapustiš se. I nema pretvaranja, lažne podrške. Ako te boli, neka te boli. Ako ti se povraća, idi povraćaj. I vrati se natrag! - govori mi Bernarda, team asistent, duša ove ekipe. Njezina je osobna transformacija započela prije otprilike godine dana.

- Pronašla sam na internetu Sanjine treninge i odlučila uplatiti iznos. Pola sata stajala sam nad tom uplatnicom dok nisam stisla “potvrdi” jer bio mi je to zadnji novac na računu. No skinula sam 18 kilograma, još nekih 10 i bit ću zadovoljna - smije se dok obje crvenog lica sjedimo na podu dvorane. Sada je, kaže, na puno boljem poslu, obožava biti asistent tima, obožava njihovu energiju i snagu.

Sanja je pak “glavni mozak” i inicijator ovog programa, magistra kineziologije i vanjski suradnik na Pedagoškom fakultetu u Zagrebu te suradnik pri Kineziološkom fakultetu za edukaciju fitness trenera. Ona je i svima poznata trenerica “Života na vagi”, TV formata u kojem pomaže ljudima u cjelovitoj promjeni njihovih života i navika. Ujedno je i jedini nositelj licence Bodyshred u Hrvatskoj, programa treninga najuspješnije svjetske trenerice Jillian Michaels.

Licenca

- Nakon što sam u Americi kod Jillian dobila licencu za metaboličke treninge, odlučila sam ih početi raditi u Zagrebu i snimati ih. Nedugo poslije pronašla me RTL ekipa i počela sam projekt “Život na vagi”, a nakon prve sezone TV emisije rodila se ideja s radom u malim grupama - objašnjava mi.

Svi su se poredali u krug i, dok mi pričaju svoje životne priče, primjećujem koliko su ih u kratkom roku oblikovale psihološke radionice, odnosno mentalni treninzi koje vode Ana Guć Kozmuth, prof. psih., i Igor Černešek, mag. psych, te one doktora medicine Dinka Lupija, kako koriste fraze poput rad na sebi, mijenjanje životnih navika, vizualizacije, formiranje čvrstih ciljeva...

Darko Tomaš / CROPIX

Hrana kao ovisnost

- Ja sam cijeli život debela, od prvog srednje debljam se po pet kila godišnje - kaže Tena, 25-godišnjakinja koja je četiri mjeseca na ovom programu smršavjela 16 kilograma. - Krenulo je super pozitivno, jednom motivacijskom radionicom, a onda je uslijedio prvi trening. To je bilo nešto odvratno. Pola sata sjedila sam u svlačionici nakon prvog treninga, nisam se mogla pomaknuti, a možda sam uspješno napravila samo jednu vježbu. Danas nam je taj isti trening samo zagrijavanje, a najveći gušti su mi najteži treninzi.

Dio tima je i Petar Tucman, poznat po sudjelovanju u showu “Život na vagi” koji je tamo uspješno skinuo čak 68 kilograma, a sada je u LeeZoni savjetnik za prehranu jer je u međuvremenu upisao edukaciju na Oxfordu te sada stvara jelovnike za polaznike. I, naravno, trenira zajedno s njima. - Hrana također može biti ovisnost, od puberteta vodim borbu s kilogramima, dugo mi je trebalo da shvatim kako ne hranim svoje tijelo, nego svoje emocije - kaže Petar. - A bitka s hranom i strahom da će se kilogrami vratiti kod mene je i dalje svakodnevna.

Grupa koju sam upoznala važe se tri puta u tri mjeseca, na elektromagnetskom uređaju koji radi na principu bioelektrične impedancije, što znači da na osnovi gustoće sastava tijela izračunava ne samo težinu nego i vrijednosti poput postotka masti u tijelu. Treneri prate njihove brojeve, prate napredak, a polaznici i sami preko aplikacije unose svoje podatke, promjene, navike, sami sebe prate i discipliniraju.

Darko Tomaš / CROPIX

Mogla bih i ja to sve isprobati, mislim, recimo od sutra. Ili, možda bolje, od ponedjeljka!

DANIJELINA PRIČA

U 4 mjeseca izgubila 19 kila i povišen tlak

Danijela je u ovom programu, prema mišljenju trenera, prošla jednu on najvećih fizičkih transformacija - u četiri mjeseca izgubila je 19 kilograma.

- Prvi put u životu odlučila sam napraviti nešto veliko, konkretno za sebe. Odvojila sam novac i vrijeme da se posvetim sebi, prvenstveno zbog teške zdravstvene situacije. Imala sam problema s krvnim tlakom, štitnjačom i gastritisom. Nakon mjesec i pol hranjenja po ovom jelovniku i vježbanja prestala sam piti tablete i za tlak i za štitnjaču.

Štitnjača je ubrzano radila i rečeno mi je da je najbolje da je operacijom izvade ovog siječnja. Krajem veljače vadila sam hormone, oni su bili potpuno u redu - ispričala mi je Danijela.

MARTINOVA PRIČA

Promijenio sam sve iz temelja - na bolje

Martin je početkom godine upisao treninge LeeZona kad je vaga pod njegovim nogama pokazivala točno 110 kilograma. Dosad je uspješno skinuo 25 kilograma.

- Nekoć sam imao velike komplekse zbog debljine i u srednjoj školi bio maltretiran od vršnjaka. Nikad prije nisam uzeo posudicu s hranom i ponio na posao. Jeo sam ujutro i navečer u deset kad bih poharao čitav frižider. Nije ovo lako, prolazim kroz velike stvari koje se tiču mene, moje obitelji i posla na kojem sam konačno dao otkaz. Imam doma dvoje male djece kojima sada više posvećujem pažnju, smireniji sam, stvorio sam drukčije stajalište prema životu - Martinova je priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 02:14