SKI PATROLA - SILVRETTA MONTAFON

VIDEO: BIJELI RAJ GDJE HRVATI RIJETKO ZALAZE Udaljen je čak osam sati vožnje od Zagreba, ali tko se odluči doći, taj neće požaliti

 
 Jaki Franja / CROPIX

Ne, nije riječ o glazbenom instrumentu. Montafon je doista skijalište. Nalazi se u Austriji, daleko, kod švicarske granice. A sve što ima veze sa skijanjem i nalazi se u tom dijelu svijeta - odlično je.

Punim nazivom Silvretta Montafon (Montafon je naziv 40 kilometara duge doline), skijaška regija ima gotovo 150 kilometara staza. U stvari ima i više, ako bismo računali i još dva skijališta čija su ishodišta u dolini Montafon.

Ipak, nekako je uvriježeno da se govori isključivo o Silvretti, ona podrazumijeva, da budem precizan, 140 kilometara skijaških staza i 35 žičara. Gabaritima bih je mogao usporediti s Obertauernom, tek toliko da Hrvatima slika bude jasnija. Potom bi Obertauernu trebalo dodati još ponešto staza i dobili bismo Silvrettu. Da, bolja je, ljepša, šira i veća. Ali mnogima predaleka.

Radi se o skoro osam sati vožnje od Zagreba, za to se vrijeme može stići skoro do Francuske. Ipak, tko se odluči za Silvrettu Montafon, neće požaliti. To je sigurno.

Izdiže se do 2400 metara (opet sličnost s Obertauernom), i povezuje nekoliko vrlo lijepih sela u dolini Montafon: Partenen, St. Galenkirch, Tschagguns, Gaschurn... I najveći, Schruns.

Ski pass

Dnevni - 55,50 eura

6-dnevni - 269 eura

U već sređeno skijalište, zadnjih 10 godina uložilo se još 100 milijuna eura. Jasno je koliko je Austrijancima bitno da sve funkcionira savršeno. Ono na što ne mogu utjecati jest - temperatura.

Naime, dolina Montafon, ali i okolni vrhovi, u pravilu su 5-6 stupnjeva Celzijusovih topliji od susjednih Lecha, St. Antona i skijališta slične klase. To nije dobro, a da je posve istinito uvjerili smo se krajem prošlog tjedna. Taman nekoliko stupnjeva pretoplo za vrhunski doživljaj skijanja u jednom od 10 najboljih austrijskih centara.

Preporuka smještaja - Hotel Alpenrose, Schruns

Tradicija, komfor, ekskluziva, cijena. Svejedno je kojim redoslijedom idemo, sve to je hotel Alpenrose u Schrunsu. Sjajan po svim kriterijima, službeno kategorije 4 Superior.

Pozicija uz glavnu cestu u Schrunsu, ali u mirnijem dijelu mjesta, pa buka ne postoji kao problem. Wellness, bazen, živahni bar, izvaredna hrana, odlična posluga. Interijer je tipični austrijski, s puno tradicionalnih detalja, ali posloženo tako da ničeg ne bude previše. Već prvi dojam govori o kakvom je hotelu riječ, a boravak od nekoliko dana samo učvršćuje stav – Alpenrose je poseban.

Silvretta Montafon, 030320.
Ski patrola Silvretta Montafon.
Foto: Jaki Franja / CROPIX
Jaki Franja / CROPIX

Kao što nema puno Hrvata na skijalištima iznad Montafona, tako ih je i u rangu statističke greške u hotelu Alpenrose. Šteta, dosta je naših koji su spremni potrošiti više, ako usluga opravdava cijenu. Ovdje je upravo taj slučaj. Uz jedan savjet – ne rezervirati jednokrevetnu sobu, premalena je za ugodan boravak.

Silvretta Montafon, 030320.
Ski patrola Silvretta Montafon.
Foto: Jaki Franja / CROPIX
Jaki Franja / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:28