RAPSKI MARATON

UMIJEĆE PODVODNE FOTOGRAFIJE Za vrhunski kadar bitan je model raspuštene kose... A riba se nikad ne fotografira od repa prema glavi, kada odlazi

 

- Ovaj maraton znači puno za domaću scenu. Podvodna fotografija kod nas nije pretjerano popularna, što čudi jer imamo puno dobrih fotografa koji guraju našu scenu na svjetski nivo. Jedan je od njih i Damir Zurub, nekadašnji svjetski prvak u podvodnoj fotografiji i organizator maratona.


On je čovjek koji je za podvodnu fotografiju u Hrvatskoj napravio stvarno puno – govori Marino Brzac, podvodni fotograf iz Rijeke koji je na međunarodnom 5. Mares Underwater Photo Marathon Cupu osvojio zlatnu medalju u hrvatskoj konkurenciji (bio je peti u ukupnom poretku) i “Blue Spirit” trofej za fair play. Brzac iza sebe ima nastupe i odličja s mnogih važnih natjecanja u podvodnoj fotografiji, a godinama je bio i član reprezentacije u podvodnoj fotografiji.

Maraton je bio održan u prvoj polovici svibnja na Rabu, a organizator prestižnog natjecanja bio je ronilački klub “Roniti se mora”, spomenutog Zuruba. Na ovogodišnjem kupu sudjelovalo je najviše natjecatelja do sada: čak 86 fotografa, asistenata i modela iz sedam zemalja (Hrvatska, Slovenija, Italija, Srbija, Mađarska, Bosna i Hercegovina te Nizozemska). Tako je ovo natjecanje postalo najveće u Europi te jedno od najvećih i u svijetu.

Posebnost rapskog maratona jest izraženi međunarodni karakter, ali i zanimljive, netipične nagrade poput one za najboljeg modela ili fair play. Osim toga, na maratonu se osvajao i prijelazni pehar Kupa nacija, koji su ove godine uzeli Talijani s fotografima Marcom Bollettinarijem i Fabiom Iardinom.

Danijel Frka u žiriju

Brzac nam je pojasnio koncept fair playa u podvodnom fotografiranju.
- To je zanimljiv koncept nagrade koji je Zurub uveo prvi put na nekom natjecanju. Moj potez je bio taj da sam pomogao jednom kolegi fotografu iz Nizozemske, koji je na natjecanje došao bez modela. Otkazala mu je u zadnji čas. Ali, on je ipak stigao na maraton i pitao me prije natjecanja može li raditi s mojim modelom. Ja sam, naravno, pristao, i zbog toga sam promijenio svoj plan ronjenja i lokaciju gdje želim raditi. Njemu sam čak i dao prednost pa je prvi odradio fotografiranje s mojim modelom, a onda sam ja nastavio. Ona je već bila premorena, tako da sam uspio napraviti tek nekoliko fotografija. Po mišljenju žirija, to je bilo za “Blue Spirit Trophy” - prisjeća se gostoprimljivi Brzac svojega sportskog poteza koji mu je osigurao trofej.
Tročlani međunarodni žiri bio je sačinjen od iskusnih podvodnih fotografa, među kojima je bio i Danijel Frka, jedan od naših najvažnijih podvodnih fotografa. S Michelom Davinom i Giannijem Pecchiarom odabrao je najbolje radove u tri kategorije: ambijent, riba i makro, i to posebno za kompakt i DSLR fotoaparate. Ronilo se jedan dan i to u dva urona, tijekom kojih su fotografi morali napraviti dovoljno fotografija da participiraju u svakoj od kategorija.

- Kategorija ambijenta jest, može se reći, pejsažna fotografija koja prikazuje podmorje. Uglavnom se tu koristi i model, koji daje dinamiku fotografiji. Nije isto fotografira li se podvodni zid s koraljima i gorgonijama bez modela, i sa ženskim modelom lijepog lica, raspuštene kose. Fotografija s modelom je atraktivnija, i zato gotovo svaki fotograf na ovakva natjecanja dolazi s modelom i njezina je funkcija dosta bitna. Ne stoji samo ispred objektiva, već s fotografom traži najbolju lokaciju za snimanje – pojašnjava Brzac pa nastavlja o ostalim kategorijama.
- U kategoriju ribe ide, naravno, riba. Njezino oko, ili portret. I za ribe postoje pravila kako ih fotografirati. Nikad se ne reže između škrga i repa i nikad se ne fotografira od repa prema glavi, kada odlazi. Riba se uvijek fotografira u njezinom dolasku. Makro kategorija obuhvaća fotografije podvodne flore, faune i njihovih dijelova s makro objektivom – govori riječki podvodni fotograf, jedan od zapaženijih aktera na domaćoj sceni u posljednja dva desetljeća.

Bogate nagrade

Peti Mares maraton je, nastavlja, u potpunosti nezavisno natjecanje, koje se odvija bez podrške Hrvatskog ronilačkog saveza i koje opstaje isključivo zbog entuzijazma i organizacijskih sposobnosti Damira Zuruba, kao i zbog svesrdne podrške Turističke zajednice grada Raba. On je na Rabu okupio svjetsku elitu podvodnih fotografa, kao i volontere i ostale dionike koji su odreda bili oduševljeni organizacijom maratona i rapskim akvatorijem koji nudi pregršt mogućnosti za kvalitetnu podvodnu fotografiju, od kojih Brzac izdvaja okomite zidove koji poniru do dubina od 40+ metara, a koji su prepuni rupa, špilja i živoga svijeta.
Nagrade su bile bogate, a najbolji među fotografima i fotografkinjama osvojili su aranžmane za atraktivne svjetske ronilačke destinacije, kao i fotografsku opremu.

- Ima tu i faktora sreće. Naravno, postoje vještine i tehnike koje treba usavršiti za bavljenje podvodnom fotografijom, ali ne može se reći da sreća ne igra ulogu na natjecanjima. Vi imate dva sata urona i pitanje je hoćete li biti sretni da naletite na neki super mikroorganizam, neki biološki trenutak ili na neku ribu. Njoj pak ne možete reći - daj mi stani tu, molim te, da te fotografiram. Tako da bih rekao da je za dobar prolazak na ovakvom i sličnom natjecanju najvažnija kombinacija vještine i sreće – završio je Marino Brzac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:23