STIGLA PRAVA ZIMA

TEMPERATURE ĆE PADATI: JOŠ SNIJEGA, KIŠE I JAKOG VJETRA Prvi snijeg na Zavižanu oborio sve rekorde, ima ga duplo više od starog...

gospic,130306Zametena metoroloska postaja Zavizanfoto Ante Vukusicdesk
 CROPIX

Na meteorološkoj postaji Zavižan jučer ujutro izmjeren je prvi snježni pokrivač aktualne sezone 2015/2016.: iznosio je 60 cm što je nova rekordna visina prvog snježnog pokrivača sezone, a stari je rekord nadmašen i više nego dvostruko, javlja Crometeo.

U sezoni 2009/2010. prvi snježni pokrivač je izmjeren 13. listopada 2009. i tada ga je bilo 28 cm. Na trećem mjestu je sezona 2004/2005. sa 22 cm izmjerenih 25. rujna 2004. Prosječno se prvi snježni pokrivač na Zavižanu pojavi sredinom listopada.

Danas je ujedno izjednačen i datum najkasnije pojave prvog snježnog pokrivača na Zavižanu. Ovako kasno u jesen, na datum 22. studeni prvi snijeg je na Zavižanu pao i 22.11.2008. godine. Tada ga je, u standardnom terminu mjerenja (06 UTC) izmjereno tek 4 cm snijega.

Najraniji datum pojave prvog snijega na Zavižanu je 29. kolovoz 1995. godine. To je i jedni slučaj da je prvi snijeg nove sezone pao već u kolovozu, piše Crometeo.

Snijeg je na Zavižanu padao i tijekom dana pa je sinoć izmjereno 65 cm snijega.

Danas će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro u unutrašnjosti magla, a mjestimice je moguć i mraz. Ponegdje će padati kiša, češće na Jadranu u drugom dijelu dana, a u gorju snijeg. Vjetar na kopnu većinom slab. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura i istočnjak, a na preostalom dijelu jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6, a na Jadranu od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva, navodi u prognozi Državni hidrometeorološki zavod.

Zagreb se jutros probudio na 1 stupanj iznad nule, a najviša dnevna temperatura iznosit će 6°C. Na Sljemenu ima 22 centimetra snijega, a preko noći pala su nova 2 cm.

Temperature će narednih dana još pasti, ponegdje i do -8, a padat će i još snijega.

HAK: Mjestimice na cestama magla, jaka bura ometa promet

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, u unutrašnjosti je moguća poledica. Magla mjestimice smanjuje vidljivost. Zbog jake bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga, zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a od Karlobaga¸ do Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila), izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocestama: A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine, no autoceste su otvorene za sav promet.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila

moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici DC25 Gospić-Karlobag, DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Dobroselo-Brotnja.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj te na autocestama: A1 između Zagreba i tunela Sveti Rok te oko čvora Ploče, A3 Bregana-Lipovac između Bregane i Velike Kopanice, A4 Zagreb-Goričan između Brezničkog Huma i Ivanja Reke, A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice, A11 između čvorova Jakuševec i Lekenik.

Na graničnim prijelazima nama dužih čekanja.

U prekidu su katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Korčula-Hvar-Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:26