RAČUNALNE IGRE

Zdravstveni karton gamera: reakcije kao u pilota, tijela kao u kroničnih pušača

Profesionalni igrači računalnih igara reagiraju kao vojni piloti, no tijela su im kao u 60-godišnjih kroničnih pušača

Profesionalni igrači računalnih igara reagiraju kao vojni piloti , no tijela su im kao u 60-godišnjih kroničnih pušača, pokazali su testovi koji je proveo jedan britanski akademik. Dominic Micklewright sa sveučilišta Essex proveo je niz psihičkih i fizičkih testova kako bi istražio može li se igranje računalnih igara smatrati sportom.

Najbolji „gameri“ u zapadnim zemljama mogu zaraditi desetke tisuća "stranih valuta" od naslova i sponzorstava, no akademici upozoravaju kako bi cijena njihovog zdravlja mogla biti puno, puno viša. Štoviše, razarajuća.

Istraživanje je pokazalo kako tzv. cyber-sportaši imaju mentalnu oštrinu i psihološke značajke popust „običnih“ sportaša, a vizualno reagiraju gotovo jednakom brzinom kao i vojni piloti. Međutim, razina kondicije im je šokatno niska čak i u usporedbi s mnogo starijom populacijom od prosječnog „gamera“.

Čak i „ gamer“ koji je u svojim 20-ima mršav i izgledom se čini poput prosječnog mladića ima pluća čija je funkcija kao u čovjeka zašlog u 60-te godine svog života. Ni fizička kondicija im nije bila bolja od „starčića.“

Igra li vaše dijete igre 10 sati dnevno možda u budućnosti može dobro zarađivati od svog hobbyja, no zdravlje će mu sigurno biti ugroženo. Istraživanje je pokazalo visoku povezanost tako dugog sjedenja pred zaslonom računala s pretilošću i rizicima obolijevanja srca u kasnijoj životnoj dobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:07