NAJBRŽE RASTUĆA DRUŠTVENA MREŽA

Zbog Instagrama fotići postaju daleka povijest

Više od deset milijuna novih korisnika svakog mjeseca, već tri mjeseca za redom, zabilježio je Instagram, trenutačno najbrže rastuća društvena mreža dostupna isključivo putem mobilnih uređaja s iOS-om (iPhone, iPad i iPod) i Android OS-om. Ovom ekspanzivnom rastu u posljednja tri mjeseca ponajviše je pridonijelo to što je Instagram postao dostupan i na Googleovoj, a ne samo Appleovom mobilnoj platformi, ali i to što su korisnici tijekom ljetnih mjeseci daleko skloniji amaterskom fotografiranju nego inače.

Milijuni korisnika

Instagram je tako prije nekoliko dana dosegnuo zavidnih 80 milijuna korisnika (do prije tri mjeseca imao je 50 milijuna korisnika), a izuzetna brzina kojom se širi među vlasnicima smartphonea rezutirala je time da se ovog ljeta kompaktni digitalni fotoaparati koriste osjetno manje nego prije. Osim Instagrama, za “umirovljenje” klasičnih digitalnih fotoaparata zaslužni su i smartphonei, čiji ugrađeni fotoaparati, iako tehnički daleko od savršenstva, nude nemjerljive praktične prednosti.

Za početak, smartphone uvijek imamo sa sobom, za razliku od fotoaparata, pa smo u mogućnosti snimiti svaki kadar koji poželimo, u bilo kojem trenutku. Fotoaparat je “dodatni teret” koji zahtijeva zaseban punjač, zasebnu memorijsku karticu, a katkad i vještine koje je potrebno savladati da bi ga se učinkovito koristilo.

Brzo i jednostavno

Uz to, sa smartphoneom je snimljene fotografije moguće odmah podijeliti s prijateljima i poznanicima, putem Facebooka, Twittera, maila, chata i ostalih internetskih komunikacijskih kanala, odmah nakon okidanja. Takvu ekspresnost klasični digitalci, dakako, ne posjeduju.

Konačno, Instagram, kao i softver za dotjerivanje fotografija, omogućuje korisnicima da sve slike “poprave”, uljepšaju, korigiraju... Problemi zbog kojih katkad ostajemo razočarani kada pogledamo snimke napravljene klasičnim fotoaparatom, poput efekta crvenih očiju, loše izoštrenosti, lošeg kadriranja i slični, sa softverom dostupnim na smartphoneu rješavaju se brzo i jednostavno.

Kako Instagram, pored toga, ugrađenim filtrima omogućuje svakome da napravi “umjetničku” fotografiju koja izgleda kao da ju je snimio profesionalni fotograf te kako, zapravo, objedinjava sve spomenute prednosti smartphonea nad fotoaparatom (instantnost, praktičnost, uljepšavanje...), ne iznenađuje što u vremenima kada mobilni uređaji preuzimaju ulogu fotoaparata bilježi tako brz rast popularnosti. Svojim rapidnim širenjem baze korisnika Instagram, na kraju, ponajviše pridonosi motivaciji korisnika da taj tehnološki skok “odrade” što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 02:13