NEZANEMARIV PROBLEM

ZAPANJUJUĆI PROPUST U MILIJUNIMA RAČUNALA DILJEM SVIJETA Otkrivena greška u Intelovom čipu, zakrpe bi mogle usporiti kompjutore za 30 posto

 Profimedia, imageBROKER
 

Zbog ozbiljnog propusta koji se dogodio prilikom izrade Intelovih komponenata procesora, Microsoft, Linux i Apple morat će ažurirati svoje operativne sustave za računala diljem svijeta. Intel još nije objavio detalje niti koliko je točno ozbiljan propust, no pretpostavlja se da bi mogao utjecati na milijune računala proizvedenih unatrag deset godina, koji svi redom imaju 'neispravnu' komponentu, piše BBC.

Iz britanskog Nacionalnog centra za računalnu sigurnost (NCSC) poručili su da su svjesni problema i da se već neko vrijeme radi na zakrpama. No, neki stručnjaci smatraju da bi softverske zakrpe mogle značajno usporiti računala.

‘Svjesni smo izvještaja o potencijalnim greškama na nekim računalnim procesorima. U ovom trenutku nema dokaza o zlouporabi i već se rade zakrpe za sve velike platforme. Savjetujemo poslovnim subjektima i privatnim korisnicima da nastave štititi svoje sustave kao i dosad, te da instaliraju zakrpe čim budu dostupne’, stoji u priopćenju NCSC-a.

Propust bi mogao omogućiti raznim zlonamjernim alatima čitanje sadržaja takozvane jezgrene (kernel) memorije u kojoj mogu biti pohranjene lozinke i drugi važni podaci. Također, propust bi mogao pogoditi i velike platforme koje koriste ‘cloud computing’ (računarstvo u oblaku) poput Amazona, Microsoft Azurea i Googlea.

Zakrpe za Linux i Windows mogle bi usporiti računalo za pet do 30 posto, tvrde stručnjaci, jer bi uključivalo odvajanje memorije jezgre od ostalih procesa. No, jednako tako sve može proći bez ikakvih problema.

Dionice Intela pale su za gotovo 6% otkako je objavljena vijest, no iz korporacije nisu imali komentara. Suparnička tvrtka AMD izjavila je za medije da je s njihovim komponentama procesora sve u redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:43