JUTARNJI U BEČU

Xiaomi predstavio svoje top modele za našu regiju: Evo prvih dojmova i cijena

Crni Xiaomi 12 Pro i ružičasti Xiaomi 12

 Ilija Matanović/Jutarnji List
Prve fotografije koje smo napravili pokazale su se vrlo obećavajućima u svim scenarijima, uključujući i one sa slabijim osvjetljenjem

Nakon što su nedavno predstavljeni na globalnoj razini, Xiaomi je danas u spektakularnom ambijentu bečkog dvorca Hofburg održao prezentaciju svoje nove flagship linije pametnih telefona i za tržišta naše regije.

Riječ je o modelima Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro te Xiaomi 12X, koji su zamišljeni ne kao konkurencija uređajima iz srednjeg ili višeg srednjeg ranga, nego kao suparnici onim najmoćnijim i najskupljim modelima iz Android svijeta, što se odražava i na cijenama. Također vrijedi napomenuti i da su to prvi modeli kod kojih je Xiaomi odlučio barem malo pojednostavniti inače vrlo kompleksan sustav nazivlja za uređaje. Dosad su, naime, modeli iz ove linije nosili prefiks Mi, odsad će biti naprosto Xiaomi.

Jutarnji je bio među 300-tinjak novinara iz regije koji su u Beču imali priliku iz prve ruke se uvjeriti o kakvim se uređjima radi. Zvijezda obitelji svakako je Xiaomi 12 Pro. Dizajniran je po svim zakonitostima flagship uređaja iz 2022. godine. Dolazi u tri boje - crnoj, nebesko plavoj i ružičastoj - a blago zaobljena staklena poleđina je matirana i ima finu zrnatu teksturu koja ne privlači otiske prstiju.

image

Premijera je održana u bečkom Hofburgu

Ilija Matanović/Jutarnji List

S gornje lijeve strane se ističe veliki i upečatljivi otok za modul kamere. Posebno u oči upada veliki otvor za glavnu kameru, iza koje se skriva Sonyjev senzor IMX707, što je prvi put da se taj senzor pojavljuje na nekom pametnom telefonu. Riječ je o senzoru koji je značajno veći od onih koji se nalaze u konkurentskim uređajima i koji bi trebao prikupljati dramatično više svjetlosnih informacija. I druge dvije kamere imaju senzore od 50 megapiksela, a radi se o ultraširokoj i telefoto kameri od 2X.

image

Xiaomi 12 Pro i Xiaomi 12

Ilija Matanović/Jutarnji List

Prve testne fotografije koje smo napravili pokazale su se vrlo, vrlo obećavajućima u svim scenarijima, uključujući i one sa slabijim osvjetljenjem. Slike su oštre i preciznih boja, a autofokus - koji Xaomi naziva ProFocus - strašno brz i precizan. Selfie kamera od 32 megapiksela je također solidna. Xiaomi neprestano dodaje nove softverske opcije u svoju aplikaciju kamere, poglavito kada se radi o videu - primjerice automatske template za vlogove, zatim filmske efekte kao što su "dolly zoom" i slično.

image

Najpristupačniji je model Xiaomi 12X

Ilija Matanović/Jutarnji List

Pošto je i ekran lagano zaobljen, telefon odlično leži u ruci. Zaslon ima dijagonalu od 6,73 inča i napravljen je u LTPO OLED tehnologiji. Ima Quad HD rezoluciju i prilagodljivu frekvenciju osvježavanja slike od 1 Hz do 120 Hz, što u praksi znači da je prikaz slike fantastičan, boje su precizne i idealno zasićene, a svjetlina je na zavidnoj razini, sve do 1500 nita.

Telefon radi munjevito zahvaljujući moćnom sistemskom čipu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Ovaj čip izrađen je u 4-nanometarskom procesu, povećava grafičke mogućnosti za 30% i energetsku učinkovitost za 25% u usporedbi s prethodnom generacijom. Dostupne su verzije sa 8 i sa 12 GB RAM-a, dok je kapacitet interne memorije 256 GB. Baterija pak ima kapacitet od 4600 mAh i podržava brzo punjenje od 120W (koji omogućuje punjenje do 100 posto u samo 18 minuta) te bežično punjenje od 50W. Punjač dolazi u kutiji, kao i prozirna zaštitna maskica.

image

Ovo je prvi telefon sa Sonyjevim senzorom IMX707 od 50 MP

Ilija Matanović/Jutarnji List

Xiaomi 12 Pro će biti dostupan Hrvatskoj po cijeni od 8499 kuna za inačicu sa 12 GB RAM-a i 256 GB memorije, a postojat će i pristupačnija verzija sa 8 GB RAM-a.

Model Xiaomi 12 dizajnom je praktički identičan Pro verziji, osim što je manji. Dolazi u istoj paleti boja i također ima zaobljenu poleđinu te zaslon. Zahvaljujući dijagonali ekrana od 6,28 inča, ovo je jedan od telefona koji je među najugodnijima na tržištu kada je riječ o korištenju jednom rukom. Sam zaslon je mrvicu manje kvalitetan, riječ je o AMOLED panelu s Full HD rezolucijom i frekvencijom osvježavanja od 120 Hz te maksimalnom svjetlinom od 1100 nita.

Xiaomi 12 također ima trostruku kameru, ali s nešto slabijim senzorima. Na glavnoj kameri također je riječ o senzoru od 50 megapiksela, a uz njega dolaze ultraširoka kamera od 13 MP i telemakro kamera od 5 megapiksela. Pogoni ga identičan sistemski čip kao na Pro inačici, tako da brzina rada nije problem, ali je primjetno malo jače zagrijavanje kod zahtjevnijih zadataka, što se vjerojatno može pripisati manjim dimenzijama kućišta.

image

Pametni sat Xiaomi Watch S1

Ilija Matanović/Jutarnji List

Dosta upečatljivi su dvostruki stereo zvučnici s Dolby Atmosom, prilagođeni u suradnji s Harman Kardonom. Zvuk koji donose je izvrstan, premda pri vrlo jakom zvuku viši tonovi znaju malo "zakreštati".

Xiaomi 12 dolazit će u tri memorijske izvedbe - 8 GB RAM-a i 128 GB memorije, 8 GB i 128 GB te 12 GB i 256 GB. Cijena verzije 8/256 bit će 6999 kuna.

Zaključno, za one s nešto manjim budžetom tu je Xiaomi 12X koji je vrlo sličan modelu Xiaomi 12, samo što umjesto procesora Snapdragon 8 Gen 1 ima Snapdragon 870. Cijena osnovnog modela sa 8 GB RAM-a i 128 GB memorije bit će 4999 kuna, a postojat će i verzija sa 256 GB memorije.

image

Slušalice Xiaomi Buds 3

Ilija Matanović/Jutarnji List

Prednarudžbe Xiaomi serije 12 bit će moguće od 1. do 10. travnja, a tijekom tog razdoblja kupci modela 12 i 12 Pro na poklon dobivaju pametni sat Xiaomi S1 Watch Active, a kupci modela 12X slušalice Xiaomi Buds 3. Kupci će ujedno dobiti i tri mjeseca pristupa na YouTube Premium te mogućnost zamjene razbijenog ekrana u razdoblju od 6 mjeseci od kupnje.

Kineska je tvrtka u Hofburgu predstavila i dvoje nove bluetooth TWS slušalice. Za Xiaomi Buds 3T Pro obećavaju da su njihove najnaprednije slušalice dosad. Dolaze u crnoj i bijeloj boji i dizajnom neodoljivo podsjećaju na Appleove AirPods Pro. Slušalice imaju aktivno poništavanje buke do 40 decibela. Baterija bi trebala trajati do 6 sati, uz još 24 sata u kutiji za punjenje, koja se može nadopuniti bežično. Slušalice će koštati 169 eura.

image

Xiaomi Watch S1 Active

Ilija Matanović/Jutarnji List

Osim toga, predstavljene su i Xiaomi Buds 3, koje imaju sličan dizajn kao i Buds 3T Pro, aktivno poništavanje buke, bateriju koja traje 7 sati uz još 32 sata u kutiji. Koštat će 129 eura.

Dodatno, predstavljeni su i pametni satovi Xiaomi Watch S1 i Xiaomi Watch S1 Active. Model Active dolazi u tri boje (crnoj, bijeloj i plavoj), uz veći broj različitih gumenih remena te ima 117 fitness funkcija. Baterija bi trebala trajati do 12 dana, a koštat će 179 eura. Watch S1 je sat elegantnijeg dizajna, s kućištem od nehrđajućeg čelika i safirnim staklom, a dolazi u paketu s kožnim i silikonskim remenom. Ima jednake fitness funkcije i koštat će 229 eura. Oba sata, inače, imaju ekrane s dijagonalom od 1,43 inča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:57