REPORT GOJKA DRLJAČE

WhatsApp uvodi novu funkciju koja može biti iznimno korisna šaljete li poruke ‘osjetljivog sadržaja‘

Ilustracija
 Friedrich Stark/Alamy/Alamy/Profimedia
WhatsApp uvodi poruke koje se mogu vidjeti samo jednom. Ta nova funkcija može, primjerice, biti korisna ako šaljete lozinku članu svoje obitelji

WhatsApp, freeware platforma za razmjenu pisanih, glasovnih, slikovnih i video poruka, pokreće kampanju u kojoj naglasak stavlja na poboljšanu enkripciju koja će osigurati bolju zaštitu privatnosti, uključivši slanje poruka koju primatelji mogu vidjeti samo jednom.

Ta nova funkcija WhatsApp može, primjerice, biti korisna ako šaljete lozinku članu svoje obitelji. Ubuduće će, prema najavama direktora WhatsAppa Willa Cathcarta, korisnici moći izabrati opciju nestanka pojedinih razgovora (chatova) nakon određenog vremena. „Ljudi ne žele da njihove poruke traju zauvijek. Kad govorimo, nemamo uređaj koji nas snima. Neobično je, dakle, da su digitalne platforme za razgovor čuvale razgovore za sva vremena“, poručio je Cathcart.

WhatsApp dio je Facebook grupe, a s kampanjom koja naglasak stavlja na višu razinu sigurnosti prvo počinje na tržištima Britanije i Njemačke. Kratki promocijski video WhatsAppa objašnjava kako je sadržaj poslan preko njihove platforme vidljiv kao jasni tekst samo osobama uključenima u komunikaciju zahvaljujući tzv. "end-to-end enkripciji".

Inzistiranje WhatsAppa na podizanju sigurnosti komunikacije došlo je nakon kritika koje su dobili zbog uvođenja novih pravila u ožujku, koja su omogućila dijeljenje više podataka korisnika s Facebookom. U WhatsAppu su inzistiraju kako se radilo o nesporazumu, a Catchart ponavlja kako moraju jasnije komunicirati što točno rade odnosno svoju end-to-end enkripciju.

U međuvremenu većina korisnika prihvatila je nova pravila, a oni koji ih nisu prihvatili neće trpjeti nikakve konzekvence, poput gubitka pristupa određenim funkcijama. Jedino će se nove funkcije za komunikaciju s kompanijama moći koristiti tek nakon potvrde updatea.

Catchart je naglasio ako se nadaju da pojedine države neće ubuduće inzistirati na slabljenju njihove enkripcije. Inače, Facebook namjerava uvesti end-to-end eknkripciju i u svoju drugu uslugu; Messenger.

Nekim zemljama (npr. Njemačka) vlasti traže mogućnost premošćivanja pune enkripcije u chat servisima kao što je WhatsUp. Pripremljen je nacrt zakona koji traži pravo monitoringa zaštićene komunikacije zbog zaštite ustavnog poretka. Kod SMS poruka bilo je uobičajeno dobiti nalog za njihov nadzor uz pomoć telekomunikacijskih kompanija, ali se to nije primjenjivalo na zaštićene komunikacijske platforme poput WhatsUpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:30