LEGENDARNI ANTONOV AN-225

VIDEO Leteća grdosija poletjela iz Europe prema Australiji: Prevozi 117 tona težak generator

 REUTERS / REUTERS

Najveći zrakoplov na svijetu, koji je na svojim 'leđima' 1988. nosio sovjetski svemirski brod Buran, poletio je iz Ukrajine na dug put prema Australiji.

Leteći div dug 84 metra s rasponom krila od 88 metara, prevozi generator za rudarsku kompaniju Worstely Alumnia u unutrašnjosti Australije.

Antonov An-225 Mriya poletio je s aerodroma Gostomel u utorak, a u Perth bi trebao sletjeti u 10 sati u nedjelju.

Antonov An-225 Mriya, a cargo plane which is the world's biggest aircraft, drives along an airfield starting its first commercial flight to the Australian city of Perth, in the settlement of Hostomel outside Kiev, Ukraine, May 10, 2016. REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS / REUTERS

Zračna luka u Perthu pripremljena je za 50.000 posjetitelja koji će doći gledati slijetanje ove leteće grdosije, a za entuzijaste bit će postavljeni i specijalni vidikovci.

Nevjerojatna snimka uhvatila je trenutak polijetanja tog zrakoplova sa šest motora s ukrajinskog aerodroma.

Maksimalna je težina za uzlijetanje Antonova 225 je 640 tona. Najveći avion na svijetu prazan teži 285 tona, maksimalna težina tereta u teretnom prostoru je 250 tona, a najveća težina koju može ponijeti 'na leđima' je 200 tona.

S takvim teretom može letjeti na udaljenosti 4.500 kilometara, dok s maksimalnom količinom goriva stiže na odredišta udaljena 13 do 15 tisuća kilometara.

Bez tereta, Antonov može letjeti do 18 sati, no pošto generator koji prevozi teži 117 tona, zrakoplov će biti primoran četiri puta sletjeti na putu do Australije: prvo u Prag, pa u turkmenistanski Turkmenbashi, indijski Hyderabad, a potom indonezijsku Jakartu.

Ukrajinski Antonov u studenom 2013. sletio je na Pleso kako bi u njega ukrcali transformator koji je za kupca iz Filipina izradila tvrtka Končar energetski transformatori (KPT).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 05:18