NOVA TEHNOLOGIJA

USKORO STIŽE 'SELFIE PAY' Amazon osmislio i zaštitio potpuno novi način plaćanja: 'Korisnik će samog sebe trebati uslikati, i to dvaput'

Američki mrežni trgovački div Amazon zatražio je zaštitu patenta za tehnologiju koja bi omogućila korisnicima da plaćaju kupljene stvari tako što će snimiti svoj selfie - točnije, dva selfieja.

Amazon je u prilogu naveo da bi taj potez trebao poboljšati sigurnost na internetu u eri kada se sve više radnji iz svakodnevnog života premješta u sferu virtualnog i da je ovakav način zaštite mnogo teže hakirati u odnosu na dominantne alfanumeričke lozinke. Zahtjev je predan u listopadu prošle godine i tek je nedavno javno otkriven. Prema ideji, korisnik bi trebao snimiti dva selfieja kako bi dokazao svoj identitet.

“Dok se mnogi konvencionalni pristupi oslanjaju na lozinke za autentifikaciju korisnika, te lozinke mogu biti ukradene, a kradljivci se potom mogu pretvarati da su osoba od koje su je ukrali za brojne različite namjene”, piše u Amazonovu zahtjevu za patent Američkom Uredu za patente i zaštitne znakove.

Amazon tvrdi da je njihov dvostruki “selfie pay” sustav sigurniji od drugih sučelja koja se temelje na prepoznavanju lica jer ih se često može prevariti “tako da se pred kamerom naprosto postavi fotografija vlasnika, pa rezultirajući dvodimenzionalni prikaz može izgledati identično, bez obzira na to je li fotografiran vlasnik ili je fotografirana fotografija vlasnika”.

Dakle, Amazonov sustav će zahtijevati od korisnika da snime jednu fotografiju kako bi dokazali svoj identitet i potom drugu kako bi dokazali da su, zapravo, živa osoba, tako što će za drugi selfie malo pomaknuti glavu, nasmiješiti se ili namignuti.

U prilično zabavnom zahtjevu Amazon se, naizgled, brine i za društveni ugled svojih korisnika jer navodi i ovo: “Nadalje, unos tih lozinki na prijenosnim uređajima često nije osobito jednostavan za korištenje, budući da malene tipkovnice, bilo fizičke ili na dodirnim zaslonima, mogu biti teške za točno unošenje kada se za to koristi relativno velik ljudski prst i mogu zahtijevati od korisnika da se u trenutku unošenja okrenu od svojih prijatelja ili suradnika, što u mnogim situacijama može izazivati nelagodu ili biti jednostavno čudno”.

Dodali su, sasvim razumno, da se lozinke same ili skraćenice za njihovo pamćenje često spremaju u sam uređaj, što vlasnika također čini izloženim krađi i hakerima.

“Kako bi izbjegli utipkavanje dugačkih lozinki u takvim situacijama, korisnici često svoje lozinke imaju spremljene na uređajima ili omogućavaju informacijama da budu pospremljenje negdje drugdje, tako da zamišljena radnja može biti izvedena bez ponovnog unšenja šifre. Kada se koristi takav pristup, međutim, druga osoba koja dobije pristup uređaju može imitirati vlasnika za bilo koju radnju povezanu s lozinkom za, recimo, online trgovinu”.

Inače, kartična kuća MasterCard već je pokrenula pilot-projekt koji omogućava korisnicima da kupuju snimajući svoj selfie. Ograničen je zasad na 500 osoba koji transakcije mogu obavljati i koristeći čitač otisaka prstiju na nekim pametnim uređajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:46