VAL FAKE NEWSA

Twitter kreće u novu fazu rata protiv lažnih vijesti: Evo kako će se boriti protiv dezinformacija

 Amy Osborne/AFP
Nova politika Twittera usredotočena je na potencijalno opasne dezinformacije o navodnim ratnim zločinima

Društvena mreža Twitter uvela je novu politiku za suzbijanje dezinformacija na svojoj mreži, a promjena je uslijedila nakon što su sukobi u Ukrajini izazvali novi val lažnih informacija, ponekad čak i iz vladinih izvora, piše BBC.

Twitter će se protiv dezinformacija boriti tako što korisnicima više neće preporučivati tweetove koji su označeni kao lažni.

Korisnici će morati klikom potvrditi da žele vidjeti lažnu objavu, a Twitter će onemogućiti mogućnost lajkanja tweetova te ponovne objave i/ili dijeljenja istih.

Twitter je također rekao da će promijeniti i pretraživač kako bi izbjegao širenje lažnih tweetova.

Nova politika Twittera usredotočena je na suzbijanje širenja potencijalno opasnih dezinformacija o navodnim ratnim zločinima koji su počinjeni tijekom rata u Ukrajini, narativu o sukobu, korištenju oružja i humanitarnim aktivnostima.

Twitter računi koji imaju puno pratitelja i dijele dezinformacije o ratu dobit će spomenutu oznaku.

- Tijekom kriznih razdoblja kao što su oružani sukoba, izvanredne situacije u javnom zdravstvu i prirodne katastrofe velikih razmjera, pristup vjerodostojnim informacijama i izvorima sve je važniji. Obmanjujuće informacije mogu potkopati povjerenje javnosti i uzrokovati daljnju štetu zajednici - objavio je Yel Roth, direktor za sigurnost i integritet na Twitteru.

Naime, pri početku rata u Ukrajini, tvrtka je poduzela određene korake kako bi ograničila doseg ruskih medijskih računa, no nisu imali jasan pristup dezinformacijama koje su širile političke ličnosti ili vladini izvještaji.

Iako su moderatori uklonili neke postove, stručnjaci su nedostatak strategije u vezi s vladinom propagandom nazvali "kritičnim promašajem".

Prošlog su mjeseca iz Twittera objavili da je identificirano više od 300 ruskih vladinih računa koje će prestati preporučivati ​.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:41