TSMC

Tajvan istočnoj Europi naznačio mogućnost suradnje u proizvodnji čipova

 

 

 Tim Ireland/Xinhua News/Profimedia
TSMC već gradi tvornicu čipova u SAD-u, ali dosada nije naznačio da je zainteresiran za pokretanje sličnih projekata i u Europi.

Tajvan planira razmotriti mogućnost suradnje sa Slovačkom, Češkom i Litvom u proizvodnji čipova, rekao je dužnosnik Taipeija, iako vodeći proizvođač TSMC zasada planira graditi pogone samo u SAD-u i u matičnoj zemlji.

Tajvan je sjedište vodećeg svjetskog proizvođača čipova Taiwan Semiconductor Manufacturinga (TSMC), a nestašica tih komponenti osigurala mu je status važnog sugovornika u rješavanju tog problema.

TSMC već gradi tvornicu čipova, vrijednu 12 milijardi dolara, u SAD-u, ali dosada nije naznačio da je zainteresiran za pokretanje sličnih projekata i u Europi, unatoč nastojanjima Bruxellesa da privuče proizvodnju na domaći teren.

Početkom mjeseca izvijestili su i da će graditi tvornicu čipova u matičnoj zemlji, ne navodeći vrijednost ulaganja. U iduće tri godine planiraju na proširenje proizvodnih kapaciteta potrošiti 100 milijardi dolara.

Šef tajvanskog Nacionalnog vijeća za razvoj Kung Ming-hsin posjetio je u listopadu Slovačku, Češku i Litvu, a u četvrtak je novinarima rekao da su sve tri zemlje zainteresirane za suradnju s Tajvanom u proizvodnji čipova.

Tajvan planira sa Slovačkom, Češkom i Litvom osnovati radne skupine koje bi trebale utvrditi mogućnosti suradnje u proizvodnji čipova, a namjerava dodjeljivati i stipendije, dodao je Kung.

"Cijeli je lanac nabave u proizvodnji poluvodiča ogroman i puno zemalja može igrati različite uloge", rekao je tajvanski dužnosnik.

Europska komisija predložila je zakon koji cilja na povećanje povećanje proizvodnje čipova u Europi i pokušava privući ulaganja Tajvana.

Europi će teško poći za rukom da to napravi sama, naglasio je Kung.

"Zato se nadaju suradnji s Tajvanom", dodao je.

Tajvan istodobno želi izraziti zahvalnost tri istočnoeuropske zemlje na donacijama cjepiva protiv covida-19, a Češka i Litva zadužile su Taipei i podrškom u razdoblju napetosti u odnosima s Kinom, objašnjava Reuters.

Ni EU ni njezine države članice nemaju formalne diplomatske veze s Tajvanom, ali Taipei pokušava ojačati odnose s Unijom, naglašavajući zajedničke vrijednosti slobode i demokracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:26