PROMJENE U KRIZI

Soumitra Dutta, gost predavač EPH: Ključ uspjeha je novi obrazovni sustav

 Goran Šebelić/Cropix
Za jednog od najboljih svjetskih predavača hrvatska publika, biznismeni i informatičari nisu na kraju imali pitanja

ROVINJ - Krize su najbolje vrijeme da se uvedu promjene - rekao je Hrvatima na WinDaysima u Rovinju EPH-ov gost predavač Soumitra Dutta .

A da to ne bi bila samo obična floskula koju su dosad ponovili baš svi, Dutta je primjere pronašao u posve različitim zemljama: Finskoj i Indiji.

Udarac konkurentnosti

Različite zemlje imaju različite motive. Finsku je na reforme natjerao gubitak konkurentnosti koja se u prošlosti temeljila isključivo na prirodnim resursima, Indiju bankrot državnog aparata koji je vladu doveo u situaciju da više nema što izgubiti. Obje zemlje danas su tehnološke velesile.

Ključ uspjeha ekonomije neke države Dutta u budućnosti vidi u otvorenosti i kvaliteti obrazovnih sustava. Europsku krizu smatra vrlo ozbiljnom jer na ljestvici prvih dvadeset najboljih svjetskih sveučilišta samo dva su europska - Oxford i Cambridge.

- Europa se muči sa zastarjelim obrazovnim sustavima i to je velik udarac njezinoj globalnoj konkurentnosti.

Promjene su, međutim, smatra Dutta, ne samo neizbježne nego i nezaustavljive jer, “kada se nađu on-line, pripadnici današnje mlade generacije (a obratio se onima ispod 25) ulaze u otvoreni svijet u kojemu se sve događa bez granica, u realnom vremenu ”.

- Ulagači postoje svagdje na svijetu, ali nitko neće odlučiti preseliti svoj biznis negdje gdje će se osjećati kao stranac - Duttina je poruka s WinDaysa.

Govoreći o inovativnosti i inovacijama upozorio je da one vrlo često nastaju tamo gdje ih malo tko očekuje. Kao primjer Dutta navodi niz aplikacija za pametne telefone koje su u lokalnim indijskim seoskim zajednicama olakšale mukotrpan proces navodnjavanja usjeva.

Dugi aplauz

Iako spremni na razgovor s predavačem koji ih je nekoliko puta pokušao uvući u raspravu, hrvatski biznismeni i informatičari nisu pokazali ni najmanju znatiželju - karakternu crtu koju Dutta smatra jednim od temelja kreativnosti.

Soumitra Dutta ispraćen je nakon 90-minutnog predavanja dugim aplauzom, ali za jednog od najboljih svjetskih predavača hrvatska publika nije imala ni jedno pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:32