DIONICE POTONULE

Šokirani korisnici novog iPhonea: Spiskali smo 1000 dolara, a nismo dobili dva ključna komada opreme!

 Brooks Kraft
Appleova menadžerica Lisa Jackson najavila je taj potez kao ekološku mjeru

Ako se Apple nadao da će preksinoć predstavljeni iPhone 12 u svoje četiri inačice očarati svijet i pokrenuti novi “superciklus” kupovanja u predstojećem blagdanskom razdoblju, dan nakon velike prezentacije novih uređaja morao im je doći kao osobito hladan tuš. Reakcije novinara, recenzenata i regularnih kupaca koje se kreću od mlakih do beskrajno otrovnih možda ih i nisu pogodile toliko koliko ih je morao stresti aperkat s Wall Streeta - u jednom danu izbrisana je 81 milijarda dolara njihove tržišne kapitalizacije nakon što je vrijednost dionice pala 4 posto.

Možda je izlišno podsjećati, ali prlikom predstavljanja nove generacije svjetski popularnog i mjesecima anticipiranog tehnološkog proizvoda s dionicom bi se trebalo događati upravo suprotno. iPhone je svoj prodajni vrhunac doživio prije tri godine.

Tada je Apple prijavio sumanuti blagdanski kvartal s više od 77 milijuna prodanih uređaja, koji su generirali više od 61 milijardu dolara prihoda. Sve od tada bio je lagani, ali višemanje konstantni spust. Međutim, najveći vjernici u magiju odgrizene jabuke vjerovali su da s iPhoneom 12 predstoji spomenuti superciklus, nešto što se nije dogodilo za Apple od 2014. godine. Tada je iPhone redizajniran i značajno unaprijeđen većim ekranima i tada je prodano skoro 75 milijuna telefona, 67 posto više nego godinu ranije. Sada su računali na nekoliko faktora. Prvo, njihove analize pokazale su da je 30 ili više posto trenutnih vlasnika iPhonea zrelo za kupnju novog uređaja, jer koriste modele koji su stari najmanje tri godine Drugo, računali su da će kupce privući novi dizajn, prvi veći redizajn još od iPhonea X iz 2017. godine. I treće, uvjerili su sami sebe da će baš 5G biti taj faktor X koji će mase ponukati da iz džepa izvade između 700 i 1100 dolara u Americi, odnosno sve do 2000 dolara u nekim drugim dijelovima svijeta.

image
iphone 12

Naime, 5G - plus pojedina unapređenja na kameri i, naravno, novi i moćniji sistemski čip - u osnovi su jedina bitna tehnološka rješenja koja su doživjela nadogradnju u odnosu na iPhone 11. Premda uvođenje 5G tehnologije u sva četiri modela - iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro i 12 Pro Max - jest bitan korak moguće je da su značajno precijenili privlačnost te značajke za korisnike. Pokrivenost je i dalje slaba ili nepostojeća, čak i u SAD-u. Povratak četvorci Što se tiče dizajna, Apple je otišao u očekivanom smjeru, koji se mogao naslutiti već na iPadu Pro. Na tragu tog tableta, umjesto zaobljenih metalnih obruba koji spajaju staklene plohe, iPhone 12 ima ravne aluminijske rubove (kod jeftinijih modela), odnosno čelične (kod Pro verzija). Za nostalgičare, iPhone 12 u pojedinim segmentima neodoljivo podsjeća na iPhone 4 i možda još više na iPhone 5 (što se potpisniku ovih redaka prilično sviđa). Uvedena je i vrlo privlačna plava boja kod ulaznih i zagasito siva kod Pro modela. No ono što je korisnike razbjesnilo - i to s potpunim pravom - su stvari koje iPhone 12 nije dobio. Za početak, Apple je odlučio telefone prodavati i isporučivati bez punjača i bez slušalica.

image
iphone 12

Appleova menadžerica Lisa Jackson najavila je taj potez kao ekološku mjeru, kao način spašavanja okoliša tako što će, osim što neće izrađivati i pakirati te plastične komponente, moći raditi manja pakiranja: “To će imati učinak kao da s ceste maknemo 450 tisuća automobila godišnje”. To je možda istina. To je vrlo vjerojatno istina. Ali je strahovito cinično i pomalo bezobrazno od tvrtke koja je prva pogurala cijene flagship pametnih telefona preko 1000 dolara, što su onda slijedili i svi ostali. Apple je s pozornice poručio, doslovno, da svi koji će kupiti iPhone 12 ionako već imaju adapter za punjenje, pa im novi ne treba. Ali mnogima treba. Jer u kutiji sada dolazi samo kabel s Lightning priključkom s jedne strane (onaj koji ide u iPhone) i USB-C priključkom s druge (koji ide u adapter). Svi oni koji imaju starije modele iPhonea taj kabel neće moći koristiti, jer ti adapteri zahtijevaju USB-A kabel, onaj univerzalni i svima dobro poznati. U prijevodu, morat će kupiti novi adapter.

Također je zanimljivo da je Apple odlučio izostaviti slušalice upravo u trenutku kada je u svijetu eksplodirala potražnja za bežičnim slušalicama kao što su - samo primjera radi - Appleove AirPods. Nadalje, dok Android telefoni imaju brzinu punjenja od 40, 50 pa sve do 120W, iPhone 12 može se puniti maksimalnom brzinom od 20W. Nadalje, iPhone 12 (oko 8000 kuna) i 12 Mini (oko 7000 kuna) počinju sa 64 GB interne memorije, što je danas sramotno malo. Nadalje, i za mnoge najbolnije, Apple je odlučio ekrane iPhonea 12 ostaviti na frekvenciji osvježavanja slike od 60 Hz. Na polju telefonskih ekrana nema tehnologije koja može dramatičnije podići kvalitetu prikaza od toga da se poveća “refresh rate”. Android telefoni još od 2017. počeli su dolaziti s ekranima od 120 Hz (dakle, slika se osvježava 120 puta u sekundi, dok je kod iPhonea to upola manje).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 10:48