NEMA PRIVATNOSTI

Singapur testirao nadzornog robota koji opominje nestašne građane: ‘Morat će puno više paziti što rade i govore‘

Uvođenje robotskog nadzora podijelio je građane na one koji se vesele višem stupnju sigurnosti i one koji strahuju za privatnost
 Suhaimi Abdullah/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
Singapur razmišlja o uvođenju nove razine nadzora, uz pomoć robota koji kori građane zbog prijestupa

Singapur je testirao novi nadzorni program uz pomoć robota na kotačima koji građanima daje upozorenja zbog sitnih prijestupa. Robot se kretao ulicama i trgovima na kojima se okupljao veći broj građana, a kroz svojih sedam nadzornih kamera utvrđivao je jesu li napravili kakav "društveno nepoželjan čin".

Robot će pušače upozoriti da ugase cigaretu ako su je zapalili na mjestu na kojem to nije dozvoljene, one koji su bacili smeće izvan kante podsjetit će da je to zabranjeno, a izgrdit će i bicikliste koji su bicikle ostavili na mjestima koja za to nisu predviđena.

Robotova uloga je koriti i građane koji se ne pridržavaju mjera protiv covida-19. Procijenit će koliko su udaljene dvije osobe i apelirati da drže pravilan razmak.

Za neke je robot dobrodošla mjera, a za druge pak razlog za strah od narušavanja privatnosti. Singapur je, inače, jedna od najkontroliranijih zemalja na svijetu. Na svega 5,5 milijuna građana imaju devedeset tisuća policijskih nadzornih kamera, a do 2030. godine taj broj planiraju udvostručiti.

"Sve to utječe na razum ljudi. Uskoro će morati puno više paziti što govore i rade, nego što bi to morali u nekim manje nadziranim zemljama", kazala je aktivistica za digitalna prava Lee Yi Ting.

Početkom godine država je priznala neovlašteno korištenje podataka koji su proizašli iz baza koje su nastale zimus, za vrijeme vrhunca korona krize.

"Ne postoje nikakvi zakoni koji propisuju što država smije, a što ne smije raditi s podacima građana u Singapuru", kazao je odvjetnik za prava na privatnost Indulekshmi Rajeswari.

No, ono što jedne zabrinjava, druge čini smirenijima. "Sada nitko neće moći napraviti nekome nešto nažao, jer će robot sve nadzirati. To mi ulijeva sigurnost", rekao je inženjer Fu Suan Kian.

Slično mišljenje ima i 58-godišnji voditelj projekta Michael Lim. "Mislim da još uvijek postoji potreba za robotom. Iako je Singapur siguran, i dalje se mogu dogoditi stvari koje nismo predvidjeli. Ako je robot u blizini kad se nešto dogodi, ljudi u kontrolnoj sobi mogu vidjeti što se dogodilo uz pomoć snimki koje šalje robot."

Singapurska vlast tvrdi kako će roboti pomoći zamijeniti radnu snagu koja jenjava zbog starosti stanovništva.

Aktivisti ustraju na tome da će se zbog "malo više sigurnosti, kršiti pravo na privatnost građana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:02