SAMANTHA, JESI TU?

SAMO SE NEMOJTE ZALJUBITI U NJEZIN ZAVODLJIV GLAS! Sonyjeva 'Samantha' šaptat će vam u uho poput Scarlett Johannson u filmu 'Ona'

 Screenshot/YouTube

Sony je na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni predstavio slušalicu koja u uho korisnika stavlja umjetno-inteligentnog digitalno asistenta, prenosi BBC. Ako ste gledali film Her ('Ona') s Joaquinom Phoenixom i Scarlett Johansson kao umjetnom inteligencijom koncept će vam biti jasan. Međutim da bi koncept zaživio, Sony će morati prvo poraditi na senzibilizaciji javnosti koja je trenutno uglavnom protiv ekstenzivnijeg nošenja ovakvih vrstra dodataka.

Sony Xperia Ear planiran je kao proizvod za širenje Xperia brenda dalje od samo tableta i telefona. Ear u sebi sadrži senzor koji povezanom Android mobitelu šalje informaciju o tome nalazi li se u korisnikovom uhu. Aplikacija na mobitelu tada u slušalicu šalje informacije o vremenskoj prognozi, kalendarskim obavezama, objavama na društvenim mrežama, propuštenim pozivima i vijestima. Uz to, Ear odgovara na glasovne naredbe koje se tiču internetskih pretraga, navigacijskih uputa, a prima i diktat za poruke.

Ear je dizajniran da oslobodi ruke korisnika, eliminirajući potrebu za konstantnim rukovanjem s mobitelom. Earova baterija je ograničena na tri i pol sata aktivnog rada, a Sony sugerira da će to biti dovoljno za većinu korisnika.

Ovo nije prvi pokušaj da se kontroliranje i interakcija s mobitelom radi putem male slušalice. Motorola je prošle godine u prodaju pustila sličan uređaj, Moto Hint Bluetooth, no on ima ograničeniji raspon komandi. Stručnjaci su međutim skeptični oko toga hoće li se ova tehnologija moći proširiti masovnim tržištem. 'Da bi uređaj zaživio na pravi način alati za prepoznavanje glasovnih naredbi moraju biti izvrsni, a sam uređaj će morati biti kompatibilan sa širokim rasponom aplikacija', rekao je Martin Garner iz tvrtke CCS Insight.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:03