POGLED U BUDUĆNOST

'S DEČKOM SAM DOPUTOVALA NA DRUGI KRAJ DRŽAVE I SHVATILA DA SAM IZGUBILA NOVČANIK' Ispovijest žene koja je tjedan dana uspjela preživjeti bez lisnice

Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX

Prošli je tjedan za Sally French počeo naprosto grozno. Tek što je u ponedjeljak s dečkom doputovala u Washington D.C., ova je novinarka internetske stranice za preporuke proizvoda Wirecutter shvatila da je negdje putem izgubila svoj novčanik. "Možda je ostao u pretincu sjedalice u zrakoplovu kojim sam iz San Francisca doletjela u glavni grad Sjedinjenih Američkih Država. Moguće je da mi je ispao dok smo sjedili u Centurion Loungeu u (međunarodnoj) zračnoj luci (San Francisco)", mislila si je.

Da bi stvar bila još gora, to joj se dogodilo u trenutku kada je trebala platiti večeru u restoranu. Dobro, večeru je taj puta platio njezin dečko, a do hotela su došli Uberom. Problem je bio ostatak tjedna. French se pitala hoće li moći preživjeti tjedan dana bez novčanika.

No, njezin je očaj vrlo brzo zamijenilo olakšanje. Uz pomoć Googlea i domišljatosti, French je bez većih problema izgurala tjedan. Ispostavilo se da joj novčanik uopće nije bio potreban. Štoviše, French kaže da njezin mobitel može manje-više sve što i njezin novčanik.

"Tijekom tih tjedan dana zavirila sam u budućnost svih svojih narednih putovanja. Novčanik je postao suvišan. Zamislite samo što to znači: prestat ću biti meta džepara koji se motaju u blizini turističkih atrakcija, a u izlazak ću moći obući onu super slatku haljinu koja nema džepove", napisala je u tekstu za The New York Times.

Nakon što je preživjela boravak u D.C.-ju, French je podijelila nekoliko ključnih savjeta za sve koji svoje novčanike namjerno ostave kod kuće ili ih slučajno negdje zagube.

Aplikacije za plaćanja

Svoje kreditne i debitne kartice možete učitati u aplikacije kao što su Apple Pay, Google Pay ili Samsung Pay te potom plaćati na svim mjestima koja dopuštaju plaćanje bez kontakta. Pogledajte imaju li njihovi POS uređaji simbol za beskontaktno plaćanje te, ako imaju, prislonite mobitel kako biste izvršili transakciju.

Svaka od tih aplikacija sadržava i sigurnosne opcije koje će spriječiti nekog kradljivca vašeg mobitela u nabijanju računa. Na primjer, Apple Pay od vas traži da transakciju odobrite otiskom prsta, licem ili PIN-om. Ako kojim slučajem izgubite mobitel, kartice koje ste na njega spremili možete od tamo ukloniti s bilo kojeg računala. Prethodno provjerite koje od svojih kartica možete učitati u spomenute aplikacije.

Specijalizirane aplikacije

Pregršt trgovina i tvrtki danas ima svoje aplikacije pa tako preko njih možete kupovati u pekarama, možete rezervirati avionske karte, možete slati pisma i brzojave, možete kupovati karte za kino, možete platiti taksi vožnju i slično.

Beskontaktni bankomati

Sve više banaka svojim klijentima nudi mogućnost podizanja novca na bankomatima uz pomoć mobitela. Primjerice, Zagrebačka banka u veljači je predstavila svoju uslugu "m-novčanik" koja korisnicima omogućuje podizanje gotovine na bankomatima koji imaju oznaku beskontaktnog plaćanja. Uz to, korisnicima je omogućena i usluga upravljanja dnevnim limitima po karticama. Sama procedura plaćanja, kako su objasnili u Zabi, iznimno je brza i sigurna, a nije potrebno ni spajanje mobilnog telefona na internet.

Članske iskaznice i kartice

Novčanici većine osoba debeli su zbog izobilja kartica koje u njima drže, od onih za pristup teretani do specijaliziranih aplikacija pojedinih trgovina. Neke od tih kartica imaju i svoj digitalni oblik pa ove plastične možete komotno ostaviti kod kuće.

Život bez novčanika dakako nije do kraja moguć pa je French navela situacije u kojima joj je novčanik ipak zatrebao.

Neugodnosti i nedostaci

Primjerice, kroz sigurnosne punktove zračnih luka još uvijek ne možete proći bez određenih dokumenata kao što su osobna iskaznica ili putovnica. Oni koji puno putuju o tome bi svakako morali voditi računa, no utješno je to što unutar zemalja Europske unije možete putovati samo s osobnom iskaznicom. Ona jeste komad plastike, ali ne zauzima puno mjesta. Također, osobna će vam iskaznica trebati u situacijama u kojima morate dokazati svoju dob. Izgledate li mladoliko, tražit će vas osobnu prije nego što vam posluže alkohol. Mobitel vam tu neće biti dosta.

Gradski prijevoz u pojedinim gradovima još uvijek nije do kraja digitaliziran pa će vam i tu trebati kartica. Utješno je, međutim, to što do gotovine možete doći samo s mobitelom.

Beskontaktno plaćanje kao takvo još nije u potpunosti integrirano u sve situacije pa ćete ponekad možda morati odšetati do blagajne jer neki restoran neće imati bežični POS uređaj, no to je manja neugodnost.

French navodi da život bez novčanika još uvijek nije izvediv, ali da je moguće sadržaj novčanika uz pomoć mobitela svesti na minimum, što je dobar prvi korak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:45