KAO ISPUHANA LOPTA

Riješen misterij ‘Stvora‘ s Antarktike: Nakon čitavog desetljeća otkrili da potječe od čudovišta

Jaje se nalazi u Nacionalnom muzeju povijesti prirode u Čileu
 Handout
Znanstvenici su procijenili da je životinja koja je izlegla to jaje bila dugačka zasigurno najmanje 7 metara.

Američki znanstvenici razriješili su misterij divovskog jajeta pronađenog na Antarktici prije gotovo 10 godina, piše BBC.

Godinama su istraživači bezuspješno pokušavali identificirati fosil, koji podsjeća na ispuhanu nogometnu loptu, a vremenom je dobio ime po SF hororu iz 1982. - Stvor (The Thing).

Znantvenici sada vjeruju da je jaje pripadalo velikom morskom reptilu, koji je živio prije oko 68 milijuna godina i vjeruju da je riječ o najvećem jajetu reptila u svijetu.

Fosil veličine 28 sa 18 centimetara pronašli su znanstvenici u Čileu 2011. godine, ali je tek 2018. jedan znanstvenik sa Sveučilišta Texas u Austinu prepoznao da je zapravo riječ o 'zgužvanom' jajetu.

image
Jaje se nalazi u Nacionalnom muzeju povijesti prirode u Čileu
Handout

Veličina jajeta sugerira da ono pripada životinji veličine velikog dinosaura, no mekana ljuska ukazuje na to da niti malo ne sliči jajetu dinosaura, rekao je Lucas Legendre, postdoktorant na Sveučilištu Teksas.

- Najsličnije je jajima guštera i zmija, ali zapravo je riječ o doista velikim rođacima te životinje, rekao je.

Uspoređujući veličinu stotina reptila koji žive danas i njihovih jaja, znanstvenici su procijenili da je životinja koja je izlegla to jaje bila dugačka zasigurno najmanje 7 metara.

Drugi fosili pronađeni na istom mjestu sugeriraju da je jaje moglo pripadati velikom morskom reptilu imena mosasaur, iako je nejasno je li jaje položeno na tlo ili u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:39