DIO ISTRAŽIVANJA

REFERENDUM 2013.HR Nova Facebook aplikacija - kako će glasati vaši prijatelji?

Referendum 2013.hr naziv je nove aplikacija koja se pojavila na Facebooku. Ona korisnicima omogućava da se izjasne o svojim stavovima oko nadolazećeg referenduma koji će se održati u nedjelju 1. prosinca.

U opisu stranice piše kako ona 'predstavlja dio znanstvenoga istraživanja u području društvenih mreža. Cilj je ovoga istraživanja utvrditi kako stav okoline utječe na stav pojedinca te kako se širi vijest u društvenim mrežama'.

Atutori ove stranice su doc.dr.sc. Mile Šikić i njegovi suradnici s FER-a, Nino Antulov-Fantulin, Iva Miholić, Matija Piškorec, Bruno Rahle, Tomislav Lipić, Vedran Ivanac, Matej Mihelčić.

- U svrhu ovoga istraživanja prikupljamo podatke o vašem stavu o referendumskom pitanju, kao i određene podatke s Facebooka (Facebook identifikacijski broj, godinu rođenja, lokaciju, spol i popis vaših prijatelja), čime želimo dobiti uvid u načine kako međusobna poznanstva utječu na stavove korisnika Facebooka - stoji na stranici Referendum 2013.hr.

- Vaš individualni odgovor na referendumsko pitanje i podaci o vašem profilu neće biti vidljivi drugim korisnicima, već će samo biti vidljiv anonimni prosjek odgovora. Jedino ćete vi vidjeti prosjek odgovora vaših prijatelja. Istraživači garantiraju da prikupljeni podaci neće biti korišteni ni u koje druge svrhe osim znanstveno-istraživačke - pišu tvorci ove stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 11:35