CRNA LISTA

Ovo je 10 najpoznatijih izopćenika koji čekaju povratak na Twitter: Jedan je uvjeren da svijetom upravljaju gmazovi

Prvi potez koji je Musk povukao u novoj akviziciji, bilo je otpuštanje Vijaye Gaddea, voditelja pravne politike, povjerenja i sigurnosti

 Frederic J. BROWN/AFP
Musk će vjerojatno dozvoliti povratak onima čije je stavove prethodno vodstvo te društvene mreže smatralo ‘opasnima za čovječanstva‘

Nakon što je Elon Musk kupio Twitter, Donald Trump će, očekuje se, ponovno biti dobrodošao na društvenoj mreži koja mu je, dok nije bio izbačen s nje, služila kao glavna platforma za iznošenje svojih, uglavnom, moralno upitnih i kritiziranih stavova. Musk je već rekao da će "poništiti budalastu zabranu gospodinu Trumpu". Prvi potez koji je Musk povukao u novoj akviziciji, bilo je otpuštanje Vijayje Gaddea, voditelja pravne politike, povjerenja i sigurnosti te osobe odgovorne za Trumpovu zabranu Twittera. Iako, Trump je zasad odbacio ideju povratka.

Uz najrazvikanijeg među zabranjenima, Twitter će vjerojatno dozvoliti povratak i drugih izopćenih s društvene mreže, među kojima je još devetero osoba čiji su se stavovi smatrali opasnima po dobrobit čovječanstva. Sky News sastavio je listu deset izopćenika visokog profila koji bi se, zahvaljujući Muskovom stavu da je društvena mreža prerestriktivna, uskoro mogli vratiti na Twitter.

Bivši američki predsjednik Donald Trump s Twittera je potjeran nakon nereda na Kapitolu 2021. godine. Trump je tvrdio da su predsjednički izbori 2020., na kojima nije uspio potvrditi mandat, namješteni. Njegovi su se pristaše pobunili i, prvi put u povijesti SAD-a, 6. siječnja 2021. godine upali u Kapitol. Trump je kritiziran jer ih nije pozvao da se povuku. Umjesto toga je objavio sljedeći tvit: "75.000,000 velikih američkih domoljuba koji su glasali za mene, AMERIKA PRVA i AMERIKU PONOVNO UČINITE VELIKOM, imat će DIVOVSKI GLAS dugo u budućnosti. Neće biti omalovažavani ili tretirani nepravedno na bilo koji način."

Katie Hopkins je druga na isti izbačenih kojima će biti odaslan poziv da se vrate i objavljuju bez restrikcija. Hopkins je poznata po tome da je koristila svoj račun za poticanje rasne mržnje. Kritizirala je pokret Black Lives Matter i izazvala svađu na Twitteru s engleskom nogometnom zvijezdom Marcusom Rashfordom zbog njegova uspješnog lobiranja oko produljenja sheme besplatnih školskih obroka.

Suspendiran je bio i račun Georga Zimmermana, koji je 2012. godine ustrijelio crnog tinejdžera Trayvona Martina pa potom bio oslobođen svih optužbi. Tri godine kasnije, izbačen je s Twittera jer je iskoristio platformu za objavljivanje golišavih fotografija ženske osobe koju je predstavljao kao svoju bivšu djevojku. Uz tekst da ga je prevarila s "prljavim muslimanom" objavljeno je njezino ime, email adresa i broj telefona.

David Icke, teoretičar zavjere koji je tvrdio da su 5G mreže mobilne telefonije povezane sa širenjem COVID-a, suspendiran je 2020. godine. Icke također vjeruje da je sin Božji i da svijetom upravljaju gmazovi, a sva kraljevska obitelj su gušteri. Neki od njegovih posljednjih postova uključivali su napade na tadašnjeg premijera Borisa Johnsona i Billa Gatesa. Takve teorije bile su povezane s nizom napada na 5G stupove tijekom pandemije.

Tommy Robinson, bivši čelnik Engleske obrambene lige (EDL), suspendiran je još 2018. godine. Nije objavljeno zbog čega je ovaj ultra desničar konkretno suspendiran. Robinson, čije je pravo ime Stephen Yaxley-Lennon, naširoko se smatra antiislamskim aktivistom, a na Twitteru ga je pratilo 400.000 korisnika. Njegovi su se pristaše okupili oko hashtaga #IAmTommy, prosvjedujući protiv suspenzije.

Martin Shkreli bio je poznat kao čovjek čija je farmaceutska tvrtka ostvarila golemu zaradu napuhavanjem cijene lijeka koji spašava život sa 13,50 dolara na 750 dolara po tableti. Shkreli, koji je bio izvršni direktor Turing Pharmaceuticalsa (kasnije Vyere), rekao je da je kapitalizam na djelu i da će osiguranje osigurati da ljudi koji trebaju Daraprim to i dobiju. Čak je i Trump bio kritičan prema tom potezu, nazivajući ga "razmaženim derištem". Shkreli je suspendiran s društvene mreže zbog ciljanog uznemiravanja novinarke Lauren Duce. "Pharma bro" je tada služio zatvorsku kaznu zbog prijevare investitora hedge fondova, ali je pušten u svibnju ove godine.

Desničarski komentator Milo Yiannopoulos, koji ismijava islam, ateizam, feminizam, socijalnu pravdu i političku korektnost, trajno je izbačen s Twittera 2016. godine, nakon što su trolovi zlostavljali glumicu iz "Istjerivača duhova" Leslie Jones. Urednik tehnologije američke web-stranice Breitbart - koji je sebe nazvao "najčudesnijim superzlikovcem na internetu" - optužen je za poticanje trolova, a trajna je zabrana dovela do toga da njegovi obožavatelji tvitaju hashtag #freeMilo. Neposredno nakon zabrane, Yiannopoulos se pojavio na događanju Republikanske nacionalne konvencije noseći pancirni prsluk i rekao: "Upravo su mi zabranili pristup Twitteru."

Azealia Banks poznata je po svojim svađama u svijetu zabave i po svojim uvredljivim tiradama na Twitteru, uključujući rasističko i homofobno vrijeđanje bivšeg člana One Directiona Zayna Malika. Na kraju ju je platforma suspendirala 2020. godine. Nakon homofobne se primjedbe protiv Pereza Hiltona i dobrotvorne organizacije GLAAD za prava LGBT+ osoba, odbila ispričati, a jednom je prilikom napisala: "Čak i ako sam homofob... pa što? Još uvijek zarađujem više dolara nego ti."

Alex Jones se obratio medijima nakon saslušanja na njegovom suđenju za klevetu 4. listopada. Američki teoretičar zavjere - koji je osnovao web stranicu Infowars - suspendiran je prije četiri godine. Jones je poznat po tvrdnji da su napad na školu Sandy Hook, jednu od najsmrtonosnijih školskih pucnjava u povijesti SAD-a, inscenirali aktivisti za kontrolu oružja uz pomoć glumaca - iako je od tada priznao da je bio stvaran. Na kraju mu je naređeno da plati više od milijardu dolara odštete. Godine 2017. ispričao se nakon promicanja lažne priče "Pizzagate" da je pizzerija u Washingtonu bila mjesto lanca za seksualno zlostavljanje djece koji su vodili Hillary Clinton i njezin šef kampanje John Podesta, izvijestio je Washington Post.

Steve Bannon, bivši strateg Bijele kuće i dugogodišnji saveznik Donalda Trumpa, izbrisan je s Twittera nakon što je pozvao na odrubljivanje glava dr. Anthonyja Faucija i direktora FBI-ja Christophera Wrayja. "Stavio bih glave na kocke. Točno. Stavio bih ih na dva ugla Bijele kuće. Kao upozorenje federalnim birokratima: Ili se krenite s programom ili vas nema", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:30