KINESKA CENZURA?

Otkriveni sigurnosni propusti na aplikaciji koju moraju instalirati svi sportaši na ZOI u Pekingu

 Noel Celis/AFP
U aplikaciji su pronašli listu cenzuriranih termina, poput Dalaj Lame, Falun Gonga, Tiananmena i drugih.

Za dva i pol tjedna počinju Zimske olimpijske igre u Pekingu, a sportaši s nestrpljenjem iščekuju početak natjecanja.

Zbog pandemije koronavirusa te stroge kineske strategije 'nula covid slučajeva' u Pekingu neće biti stranih gledatelja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa u Kini. Ulaznice će biti podijeljene ciljanim skupinama i neće ići u slobodnu prodaju zbog covida-19.

Svi sportaši, ali i malobrojna publika te predstavnici medija moraju na mobitele instalirati službenu aplikaciju pod nazivom My2022 radi praćenja epidemiološke situacije. Aplikacija će također nuditi razgovore audio vezom, razmjenu podataka te vijesti sa Olimpijskih igara. U aplikaciju se moraju unijeti podaci iz putovnice i osobni podaci o statusu putovanja, ali i vrlo privatni i osjetljivi medicinski podaci. Tko na Igre dolazi iz inozemstva, mora podatke početi ubacivati 14 dana prije ulaska u zemlju.

Stručnjaci iz kanadskog Citizen Laba, koji istražuju digitalnu sigurnost u vezi s pitanjima ljudskih prava, ispitali su aplikaciju i utvrdili da ima ozbiljne sigurnosne propuste. U izvješću navode da aplikacija nedovoljno šifrira podatke, što korisnike dovodi u opasnost od hakera. U analizi se napominje da njihovi podaci nisu zaštićeni od krađe i nadzora. Osim toga, u aplikaciji su pronašli listu cenzuriranih termina te mogućnost korisnicima da označavaju i druge politički osjetljive izraze.

Kako piše Deutsche Welle, lista zabranjenih riječi sadrži 2.442 pojma i izraza. Na listi su osim psovki i politički pojmovi koju su u komunističkoj Kini zabranjene teme i cenzurirane od strane državnih medija. To su među ostalim imena vodećih kineskih političara i vladinih agencija, krvavi prosvjedi na Tiananmenu iz 1989., vjerska skupina Falun Gong, Dalaj Lama te ujgurska muslimanska manjina u Xinjiangu.

image
Noel Celis/AFP

Analitičari napominju kako ovo nije ništa neobično za aplikacije u Kini, ali bez obzira na to predstavljaju rizik za korisnike.

Sigurnost osobnih podataka na ZOI u Pekingu i ranije je bila predmet kritika, pa su neke države, poput Njemačke, Australije, Velike Britanije i SAD-a pozvale svoje sportaše da privatne telefone i laptope ostave kod kuće. Tvrtka za kibernetičku sigurnost Internet 2.0 u utorak je svima koji dolaze u Peking preporučila da koriste privremene telefone te da za vrijeme boravka u Kini koriste novu email adresu.

Kineski list Global Times, pod kontrolom državnog aparata, odbacio je kritike rekavši da će svi osobni podaci biti šifrirani kako bi se osigurala privatnost korisnika. Ističu da je vrlo slična onoj koja je korištena na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.

Tvrtke Internet 2.0. u zvješću ističe da kineski zakoni o sigurnosti podataka nisu usklađeni sa zapadnjačkim vrijednostima kada je u pitanju zaštita prava na privatnost i ne nude istu razinu zaštite,

Zapravo bi aplikacija razvijena u Kini trebala služiti nadgledanju zdravlja sudionika Olimpijskih igara i praćenju kontakata u slučaju pozitivnih testova na koronu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:43