TROJANSKI KONJ

Oprez! Facebook ponovo pod hakerskim napadom

 G.V.

Najpopularnija internetska društvena mreža, Facebook, ponovo se našao na udaru hakera. Najnoviji 'bot napad' za sada je uspio prevariti više od 750 tisuća članova Facebooka zarazivši njihova računa trojanskim virusom.

Iako se to često i ranije događalo, ovaj puta je riječ o porukama koje korisnicima poručuju kako je došlo do promjene ulazne lozinke za njihov račun. U privitku poruke nalazi se i 'nova lozinka' u .zip formatu, a riječ je zapravo o virusu 'trojancu' imena Bredolab.

Sporne lažne poruke dolaze pod imenom 'Facebook Password Reset Confirmation' i korisnici popularne društvene mreže ih nikako ne bi trebali otvarati.

Brojne kompanije koje se bave zaštitom sigurnosti na internetu, poput Symanteca, Trend Microa te drugih, potvrdile su kako je trojanac pristigao s područja Rusije.

Savjetuju korisnicima da obrate dodatnu pažnju prilikom pregledavanja poruka od nepoznatih izvora.

Savjeti za sigurno surfanje

1. Ne otvarajte svaki link koji vam pristigne e-mailom. Budite sigurni da znate pošiljatelja poruke ili da barem znate o čemu se radi.

2. Ne odgovarajte na tzv. spam poruke. Javljanje na spam poruku daje spameru do znanja da je vaša adresa aktivna (u upotrebi) te će nastaviti sa slanjem napornih poruka.

3. Napravite si nekoliko e-mail računa. Neka vam jedan bude za posao, drugi za privatne svrhe, treći za 'gluposti'

4. Obratite pažnju gdje upisujete svoju e-mail adresu. Na neke internetske stranice nemoguće je ući ukoliko niste ostavili svoje podatke, no prije toga se uvjerite da je sigurna. U suprotnom, na e-mail bi vam mogle dolaziti spam poruke, virusi i brojne druge poteškoće

5. Redovito obnavljajte vlastitu antivirusnu zaštitu s novim podacima o potencijalnim prijetnjama s interneta te je nikada ne isključujte

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:15